美國大學證生酮飲食 加速器官衰老或增罹癌風險

735 回覆
378 Like 31 Dislike
整體血脂跌係因為你能量攝取少左 自然用晒啲脂肪 其實你正常碳水diet食少啲你嘅血脂都會跌 呢個係紀錄問題 你間歇性 keto換做間歇性減食 其實結果一樣

其餘HDL個啲你自己都見到變化唔大 你就知咩料啦

因為你紀律唔好 係咁switch carbs 同埋 keto 其實你根本唔知你啲變化係咪真係關個短期keto事 可能係你依家生活習慣整體好過以前 所以個人經歷永遠參考價值遠低與實驗
單講呢個研究
剩係睇死亡(all-cause mortality)嘅話
其實個conclusion係冇分別

或者準確啲講,個分別未reach到有統計學意義

題外話
有好多人屌呢篇嘢
但人哋本身只係好preliminary嘅study
係social media過度解讀咗個結果
醫癲癎
對你黎講飲水食樹皮先健康….
水鈉脂肪人體需要吸收
唔好過量完全冇問題
通常都係斷早餐

因為一起身空腹升糖高好多
但纖維 蛋白質 油溶性嘅維他命都係營養呀
基本上你無辦法每樣嘢計到盡
一日食咁多嘢,你係要攞個balance
我覺得用一個禮拜嘅單位嚟睇會更加好
你今日滾咗湯食咗白飯
聽日咪食沙律食生果囉
咁樣都做到營養均衡啦

唔係下下都要0同100
其實係好多呢D商業Dirty野 好似以前話脂肪係極惡, 然後d yogurt 出 no fat 但變多糖
有一類人好興時尚 科學潮流興乜佢就食乜, 靜靜地食都無乜野
我覺得第二類人更戇居 以為自己掌握左絕對真理 覺得自己個diet就係金科玉律 建議全部人長期跟住咁食就會係好 科學理論呢d (由其係關於飲食) 真係十年就轉一次 我覺得就唔好自己做白老鼠然後跟車太貼
low carbs咪又係赤字 斷食咩又係赤字 同一件事你分成三件
斷食的確係有控制胰島素 不過控制胰島素本身就係赤字機制嘅一部分
Alright, let’s go!
每朝都一杯 晏晝一點先食飯 已經慣咗唔會點餓
我講緊血脂呀,triglyceride,ok? Not LDL
生酮唔賺錢
生酮飲食是指遵循低碳水化合物、適量蛋白質、高脂肪的飲食方式。

睇到哩度都估到,咁都健康不如話日日食m記
講真,之前比人玩撚左三年

要醒都醒左

你講乜都動搖唔到佢地

其實自己係user, 並唔需要只得黑定白

你可以跟據自己情況去選擇適合自己的方法

但有班人就係唔撚開通,硬係買死一種方法, 就拒絕晒其他機會
我飲湯無諗健康
純粹覺得好飲

不過我想討論「去濕」呢個concept
係連登講呢啲嘢應該俾人屌
不過每年呢啲天氣個人好易攰
我都會飲去濕茶或者去濕作用嘅湯
科學嘅嘢我完全無諗
不過個人覺得的確飲左係好大分別
你講乜9
水鈉脂肪你去m記食炸雞都有齊啦
仲多啲蛋白質同微量元素
飲湯冇乜問題
而家問題係湯健康嘅位喺邊
睇你同咩比較嘅啫
即食麥片點都好過茶記早餐
每一次新信仰出現嘅時候大家都係咁講 最後
既然
嘅 兩樣野

Btw 拎諾貝爾獎都唔等於岩
以前會將支針插入腦到某位置
以為可以醫到精神病
點知仲嚴重咗
都係

每次見到呢類post ,忍唔住都想講兩句,
不過都心灰意冷,知道講咩都冇用。
主要係湯入面有嘅嘢
其他嘢食啦有 甚至更完整
所以湯嚴格嚟講只係鈉同水
唔係話佢唔健康
只係唔算特別對健康有幫助嘅嘢
一個人唔飲湯 只飲水都完全唔會比飲湯嘅人差啲
你岩阿
食咩都唔健康
吊鹽水維持到生命就ok
keto又唔得 咁insulin resistance 食咩好
試吓飲冇去濕作用嘅湯/茶
睇吓個重點係咪關「去濕」事
都有,生酮都係一門生意。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞