美國大學證生酮飲食 加速器官衰老或增罹癌風險

735 回覆
378 Like 31 Dislike
係 不過人基因上就係鍾意碳水
我諗就算係咪糖上癮一個正常飲食習慣有碳水嘅人要佢戒碳水都唔會容易
真 咩野係轉為脂肪嘅主要來源過bio都知
都講要同一尺度。選咩野餐咩野烹調方式
就算茶記,都可以食d 簡單既菜式
基本上肌飽度7成由碳水上填滿就好健康
其實到係, D 老人家幾10年來食得最多就係飯, 唔食零食, 唔飲汽水.
肉少, 菜多. 就算冇做運動到唔會肥.
所以我觀察身邊既人, 成日話食碳水會肥既人, 通常到會食好多其他野,
又話自己食好少, 見佢地打邊爐主要食肉, 菜食得少, 但同時又飲酒同飲甜野. 食生果又食D 好甜既生果.
咁肉你7成飽都一樣當茶記你一個楊洲炒飯食7成飽唔見得比一個椒鹽豬扒飯食7成飽黎得健康

但楊洲炒飯你食7成飽可以預見到嘅係 糖尿 之後可能睇落唔肥但肌肉量偏低 體脂偏高

當然茶記基本上同健康好難有關 普遍高油高鹽高糖
楊洲炒飯點都健康過椒鹽豬扒啦
唔食零食, 唔飲汽水. 肉少, 菜多. 就算冇做運動到唔會肥.

通常到會食好多其他野,
又話自己食好少...同時又飲酒同飲甜野. 食生果又食D 好甜既生果.

咁樣比?
我知好肥重carbs
事實上就係要咁比,食得好清嘅人都特別健康
愛斯基摩人應該一早絕種了
喺呢啲極端天氣嘅人,基本上唔合適生存,所以佢哋先用極端嘅方式存活,相反城市人去跟佢哋嘅飲食方式,一聽就知道荒謬
Carbs 都驚
稍為做下運動都冇哂啦
Carbs仲可以去提升運動表現
食肉都可以清架喎食肉食菜唔食零食唔飲汽水
將食肉同唔節制掛勾 之後講食肉唔健康係冇可比性咁食飯多 又食零食又飲汽水又飲酒又健唔健康呢?
係太重carbs唔係驚 唔好剩係放大一隻字黎睇
幾重先叫重?
Fda recommendation carbs比protein 2:1 算唔算重?
如果我做個實驗

搵隻白老鼠日日食90%碳水 9%蛋白質 1%脂肪 有冇得話証明碳水有害(假設我用果糖去喂)
你又講得太誇 keto 最初拎嚟醫糖尿病架喎
楊洲炒飯你確定有2:1?
比較要統一。肉食清極都係多脂多肉。
先天上肉食材質就多好多問題
精米=令糖份增加
精肉=化學物質多。激素多。污染多

每餐攝取量就注定左唔會健康得去邊,
粉麵飯每佔主食七成。其他既兩成菜一成肉健康幾多
肉食友當你要七成肉三成菜。
冇 我覺得茶記最好係雜扒飯 最好另外加夠菜
我意思係問keto眼中2:1係咪已經多到離譜?
其實長燒會點?
Btw, 食糖其實最後都會奶哂野, 係咪?

Anyway, 用某一方法達到你要既效果就得, 唔一定成世keep 住用一種方法
肉代表唔清嘅話 咁食肉好難清喎你preset舊肉一定係五花腩 咁如果係蝦肉?魚肉?牛柳?
講緊拎黎減肥
詳情可以參考台灣醫生 youtuber 蒼藍鴿講生酮飲食
現時暫時未有長期既醫學實驗去詳細研究生酮飲食

如果你唔係醫生
你自己試過覺得有效
就會走去教人
但醫生呢個職業唔可以

依家生酮飲食
就類似幾十年前既電視機
每次睇唔到
你用力拍一下 就會睇得番
之後一堆youtuber 走出黎教你點樣用力拍部電視

但你問個維修師傅
佢只會叫你拎部電視去維修
keto眼中醣係極少 你當全走啦 將嗰份carbs轉做lipids喺現今社會係數sustainable 低碳係容易啲
咁呢個真係先天上既決定勝因素
我地要以常人方式對比
就算係其他肉類。一碗肉同一碗飯比就知道問題所在
更唔講生酮友強調脂肪既重要性。睇佢地一羹
羹油啪落肚,啖啖肥膏真係心都寒埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞