美國大學證生酮飲食 加速器官衰老或增罹癌風險

735 回覆
378 Like 31 Dislike
咁我個人寜願食番2:1
始終carbs 對tendon health好重要
唔想落街做完運動 d Achilles patella tendon傷哂recovery唔到
keto撚都唔做運動
驚閪
keto好難做運動 會唔係energy

所以我都係低碳
都唔講keto有冇害,淨係講keto要搞咁多野又辛苦仲要效果咁差,成件事就已經夠晒戇鳩
我Keto+重訓+兩星期一次有氧,返而keto 時會好力左。
而家最多lunch唔食飯
夜晚早餐都會食carb
生酮飲食是指遵循低碳水化合物、適量蛋白質、高脂肪的飲食方式。許多為了減肥或控制血糖的人,會採用這種飲食方法,認為效果顯著

低碳水我明,點解高脂肪都有助減肥?

有冇高手可以解釋下?
其實唔太關脂肪定碳水事,熱量食多左一樣都會肥。

無論邊種飲食方法最重要都係熱量赤字。
現代齋菜好撚油
茶記marcos比例上 好多時係高脂
理想cfp係5:3:2
實際係4:4:2
其實係重fat
calories intake 多過60%係carbs就算重
Ratio
重訓對tendon 負荷唔大
Sprinting,jumping ,plyo 類食唔夠carbs會影響tendon 表現同recovery
你唔食碳水就要從其他地方攞返啲熱量
但食蛋白質嘅比例太多會中毒
咁咪得返脂肪

利申:唔係keto撚 亦唔知keto點減肥 但邏輯嚟講戒碳水係一定會提高脂肪攝入嘅比例
Keto 對減重會好快有效果,因為主要係減走水份先。

所以好多人有錯覺Keto 減得快同有效。
咁食肉法係咪預咗
咁咪好on9
明明減肥應該係睇身型而唔係睇幾重
飲牛奶大獲過飲可樂
如果當調節返胰島素我覺得Keto 都ok
靠斷食減肥係唔健康
不如增加肌肉先
之後先減脂肪
有冇諗過唔keto會更好,有操開都差唔多成18%bf其實一啲都唔低
我又唔係追低體脂,合格就算
另外我Keto 時體脂係更低 , 因為果段時間會控制返飲食同熱量
追求合格咁簡單嘅話,更加唔需要搞咁多野辛苦自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞