美國大學證生酮飲食 加速器官衰老或增罹癌風險

735 回覆
378 Like 31 Dislike
金字塔未必啱係因為香港人有啲未必成日勞動 同比較updated嘅餐盤都係base on均衡原則 尤其地盤佬呢啲依然應該跟金字塔

而keto係根本任何人 無論任何時代都唔應該當做長期飲食習慣
exactly
現實就係,相同執行力下,正常方法減肥已經有足夠效果,keto係多鳩餘
Keto 係90%吸收脂肪咩?

肉食既人最鍾意肉眼扒,大量protein zinc iron wor
腦脫糖仲講咩心理因素?
未hang機咪算你好彩
同意生酮唔健康
但影響一個國家嘅人長唔長壽有好多因素 而湯健康呢個講法我以為得師奶會講
斷食對身體有益係有科學文獻可以證實,唔係神化
到呢一刻都仲有人信西醫係絕對權威?

好簡單,總之成個medical / healthcare industry就係為咗要賺錢。唔使錢可以令到你地健康嘅方法,係絕對唔會變成主流。過去幾年玩晒全世界無數咁多人既covid 疫苗就已經係一個絕佳嘅例子啦。

The truth is,大部份醫學院、醫學研究,甚至醫生診所,同藥廠都有利益關係。藥廠啲人心諗,我投資左咁多錢製造藥物,你地又斷食又生酮,我以後邊有錢賺?所以絕大部份所謂既研究都係藥廠 directly or indirectly funded,得出嚟嘅結論就係,呢啲自然療法係冇用嫁,甚至可能會害你,你哋都係乖乖地跟返傳統嗰套,如果唔得就食藥啦。

要知道,Semaglutide 呢隻藥興起,藥廠投資咗幾多錢落去,一定要有回報。所以嚟緊會有更加多關於減肥嘅研究,司馬昭之心啦。

其實無論生酮又好、低碳又好、肉食飲食法都好,
要好睇每個人本身既條件同需要而去做,
There’s no “one diet fits all”的。

不過大前提係,一定要減少食加工食品,減少食精製澱粉,呢啲方法成本低又無副作用,why not。
至於減肥與否,人所以肥胖絕對係同荷爾蒙有關,
只要一個人健康,調節好荷爾蒙,就會可以達到健康體重。要身形靚,就當然係靠運動。
佢哋好多係心理問題
對食物有依賴

大部分去到癡肥已經唔係個身體出事,係個心有事
要搵咩原因令佢咁想食嘢

利申:睇過好多集美國肥人嘅故事,多數屋企有問題先變到咁
老火湯係on9
但滾湯係健康
低碳飲食短命啲係基本
有自制能力執行keto,但冇自制能力節制飲食,咁矛盾
醫生叫我食既不過係外國
因為好多現代研究背後嘅金主就係要唱衰其他嘢去promote自己嘅產品
所以你睇下美國早餐一定係bacon cereals
YOU ARE WHAT YOU EAT
飲冰水
其實叫做斷食帶嚟太多bias

所謂間歇斷食只係將每日空肚嘅時間拉長少少 而人類習慣一日三餐全日個胃都唔停嘅日子只係過咗一百年左右 以前幾廿萬年嘅人嘅日常飲食習慣都係長時間空肚

我覺得的確斷食唔神奇 本質嚟講只係太頻繁嘅飲食對身體有損
因為外國人食開屎
全部高納高糖
麥皮比起cereal,當然係一個好alternative啦
通常都係啲19單身港女,日日做yoga嗰啲
真心問健康係邊?
水加鈉再加啲脂肪
滾湯嘅過程仲破壞咗食物本身嘅好多營養成分
其實每次入親呢啲post
都見到每個熱量赤字派不斷屌柒其他派
一定搞到好似二元對立咁
呢樣嘢都幾唔健康

利申100% buy calories deficit
但都對其他方法表示有包容嘅地方

So far 赤字 斷食 low carbs 三樣一齊做
係兼容到之餘又有效嘅方法
赤字就唔講 咁多手足講
斷食就控制胰島素 同埋培養返個好嘅飲食習慣
低碳就比較短期 同埋要間中搵日子做返重碳
但可以逼自己學習下避開啲垃圾食物 多啲睇food label
我記得睇過viutv又要威又要戴頭盔請過營養師
話keto其實係用黎醫病
嘩, 真係急撚到賴

班葯廠真係好撚肉酸

越係呢d post出越係證明好有效

自己實驗最撚清楚
你硬係要駁返自己個邏輯
成班飲食業手足如獲至寶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞