美國大學證生酮飲食 加速器官衰老或增罹癌風險

735 回覆
378 Like 31 Dislike
幾十個comment終於有個正常d
都係個句
均衡飲食加運動
大把人冇批判性思考

好多傻仔信佢
6隻小鼠
3周
咩垃圾大學?
但係佢係專業術語
唔係一般人講嘢會攞嚟用
其實自己親身證實戒食麵包意粉麵類糖同加工食物
的確係瘦的好快喎 冇野好爭論
個理論都係同生酮差不多
不過我又冇跟足晒生酮飲防彈咖啡之類
所謂主流都係呢幾十年興起 愈來愈備受質疑啦 牽涉太多商業利益
究竟有無一個真正健康飲食 其實係一個謎
三成都唔知有無 一成啦我估
果個白兵出咗條片 搵咗好多所謂文憲去support自己話所有植物油(除咗牛油果油)都係垃圾有毒有害 標榜健康都係商家陰謀
然後comment係勁多師奶阿叔一面倒支持同多謝佢

利申 無睇過條片 剩係見到啲comment已經唔想睇條片
肥婆又無藉口食肉了
問題係
術語唔係隨口講通街都明
明未?
原始人係生酮但平均得唔到40歲
當然科技唔同
果時發燒感冒都會死人
都兩樣野
正常人都睇得出 生酮 太extreme

間中斷食係正常合理既
減carbs減糖都係好合理既野
加工食物 好明顯係要少
認同
可能得1-2成,每日狂做可能有3成既
最簡單係食少啲野餓下咪減到肥唔洗諗咩策略,你肚餓一定會瘦
啲肥閪就係忍唔到口,死都唔肯餓先咁肥
都係睇下做咩運動
如果負重嘅話,增加返多啲肌肉,係可以加快新陳代謝嘅
但係女仔要增muscles難好多,過程漫長
減肥唔盡快見效係好難減落去
跟本唔正常。

我上網睇都係講70-75%脂肪
研究團隊點解用90%我就唔知
不過75%我就咁睇都覺得好高

如果90%係有害嘅Level
會唔會調低到75%就去到生酮支持者所講咁百利無害
我直覺上都覺得未必咁安全…
所以咪就係有你依啲死仆街教壞細路,四個大字關人仁事,168食撚死人,仲大大聲話唔關我事,佢死佢事,「係班友唔識扮識,一早跟我學野就冇事」,又唔知自己教得肉酸,好撚心唔好咁陰質啦
我真係唔知你係度做乜撚嘢
同我Facebook見到嗰啲閉塞廢中一樣
高登連登出名卧虎藏龍
大學所謂研究員就係廿零歲碩士仔,痴住個想R funding 嘅professor 身邊嘅小小resesch assistant
你自己判斷
信個班人個個不學無術
上網吹到大一大就得姐
對住呢d學府研究講兩句都口啞啞啦
連登講親飲食健康一定有啲傻仔引用佢嘅片
其實加熱過程的確會令營養流失
所以有人只食raw food

https://www.medicalnewstoday.com/articles/7381
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞