美國大學證生酮飲食 加速器官衰老或增罹癌風險

735 回覆
378 Like 31 Dislike
唔撚再重複
我係覆緊上面講「飲湯健康」
唔係argue緊「飲湯唔健康」
如果你比唔到理由我證明飲湯健康就收皮 兩條撚樣九唔搭八中文都唔識睇
斷食食夠 另外low carbs再用protein fat塞夠
咁又點樣赤字
講得出嚟就係當control group咁睇架啦
即係唔赤字嘅情況下 low carbs同斷食同相反嘅分別
好地地講3舊嘢俾你一嘢group埋哂一齊
正正經經減脂操肌唔撚得既
168咪之前已經有研究發現都係有害(其他斷食唔知)

結論係其實正常食野就ok
蛋白質 脂肪都係燃料黎ching收收皮先
有啲食物係水溶性要靠水去溶解再吸收咪滾湯有益啲
單單係滾完嘅食物/湯吸收相對煎炸嘅加工方法更容易吸收已經係健康啲
有咩好嘈on9仔 屌你老母傻閪以為自己好撚勁搵到乜撚野論點
Pin this
9成脂肪係人都死快d
同D人抵毀食粥有害一鳩樣,我點都唔會覺得果D煎烤炸食黑邊廢料會健康過煲呢種飲食方式
冰水佬末日
有啲食物係水溶性要靠水去溶解再吸收咪滾湯有益啲

9up就當係?
我冇打算嘈 係你條柒頭衝出嚟柒
一陣又講樹皮又盛
上面條友係講碳水 海鮮 湯「最健康」

你幫佢解釋下呢個「最健康」係指緊咩先?我真係從來冇聽過醫生營養師講過飲湯「最健康」
我邊撚度抵毁飲湯?
我有話飲湯有害定叫人千祈唔好飲湯?
係上面話飲湯「最健康」我想問下飲湯有咩咁神奇咋wo
168根本係慢慢演變出嚟
本身目的唔係為咗減肥
俾有心人宣傳,講啲唔講啲,再十幾年來慢慢修正168既講法,慢慢演變成好似好合理咁
實質果啲咩細胞自噬,根本唔關168事
啲人只係用呢個借口,用嚟賣書,拍片賣流量賺錢
https://youtu.be/AYgPVuSBfzU?si=JLdeUq5uM7DzJa-L
唔係阿….湯係最撚唔健康
你吊鹽水 想要咩維他命 微量元素 都可以

屌你老母on9仔講左咁多次
所有加熱都會令營養流失
炸南瓜同白烚南瓜邊樣健康啲 洗唔洗解釋比你聽阿?
班友叫非生酮嘅人做凡人
以為自己係神仙咩on99
仲喺度loop
我屌你老母啦 我幾撚時有講過飲湯有害啊?我問緊飲湯點解「最健康」啊撚樣

答我啦垃圾
答唔到就唔撚再出嚟獻世
弱智仔
Survey based都可能有 recalling bias
除咗呢個,by chance同unadjusted confounding之外,我都諗唔到有咩嘢可以解釋到呢個結論係唔啱

你都可以拗話有collider bias,係因為本身肯做survey嘅人有family history of cardiovascular disease,但好似唔太有說服力

All-cause mortality 可以有類似misclassification bias 嘅效果令到result closer to the null,例如兩邊都有好多人自殺咁

所以我覺得呢個研究都叫做幾有價值可以睇落去
當然詳情要睇份paper
你成日keep住食野仲傷啦
好多on9連登仔 叫個8-90kg 做HIIT
睇左篇論文
https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.ado1463#sec-4

The primary diet that we used to induce ketogenesis was a Crisco-based KD manufactured by Inotiv Teklad (TD.96355) and consisting of 90.5% calories from fat, 9.2% from protein, and 0.3% from carbohydrates (0% sucrose). For the control diet, we used the traditional formula LM-485 (no. 7012) from Teklad, which consists of 17% calories from fat, 25% from protein, and 58% from carbohydrates. For the alternate KD, we used a cocoa butter–based KD (D10070801) consisting of 90% calories from fat and 10% from protein, paired with a control diet (D19082304) consisting of 10% calories from fat, 10% from protein, and 80% from carbohydrates, both manufactured Research Diets Inc.

Crisco-based KD manufactured by Inotiv Teklad (TD.96355)
Crisco 植物油脂主要由以下成分製成:
大豆油
棉籽油
棕櫚油

用呢啲油一定吃死你架,全部都是都是會令身體發炎
你用最好嘅橄欖油再做多次,結果一樣再通知我

氫化植物油的一些主要的壞處:

反式脂肪:部分氫化過程會產生反式脂肪。反式脂肪已被證明會增加壞膽固醇(低密度脂蛋白,LDL)水平,降低好膽固醇(高密度脂蛋白,HDL)水平,從而增加心臟病、中風和其他心血管疾病的風險。

炎症:反式脂肪會引發體內的炎症反應,長期的炎症反應與多種慢性疾病如糖尿病、關節炎和某些癌症有關。

代謝健康:消耗含有反式脂肪的食物會影響代謝健康,增加胰島素抵抗的風險,從而提高2型糖尿病的患病率。

體重增加:高脂肪和高熱量的氫化植物油會導致體重增加和肥胖,而肥胖又是多種健康問題的主要風險因素,包括心血管疾病、糖尿病和某些癌症。

腦健康:研究表明,反式脂肪對腦健康有負面影響,可能增加患上阿爾茨海默病和其他神經退行性疾病的風險。
真係好撚慘 比左最健康方法你又唔撚聽
你諗唔通執著係最健康咋 白烚滾湯食物相對/比較健康啲
因為煎炒炸焗冇咁健康囉
以大家所流失嘅營養一樣嘅情況下
煎炒炸焗會較多致癌物
我未撚聽過水煮雞肉會致癌 但聽過燒雞肉會囉

大個仔啦 唔好以為捉到個最字你唔認同 其他人就係錯啦
但你係連登最on9嘅其中一個囉
呢一單對老鼠嚟講應該係頭條新聞,唔知班科學家有冇同啲老鼠講返個實驗結果
同Vegan一樣on9
其實就算你飲食幾好或幾差 到敵唔過遺傳
我阿爺90幾, 阿嫲就過百歲先至死.
幾個阿叔,又煙又酒幾10年, 有3高冇運動一樣80幾仲健在.
而我細嫲有2個仔, 70幾就死, 有個仲生CANCER死既, 細嫲本身到係70幾就死左.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞