美國大學證生酮飲食 加速器官衰老或增罹癌風險

735 回覆
378 Like 31 Dislike
咁多理論都解釋唔到越長命健康果d通常係以碳水食物為主既人
事實上肉食過多就易出現問題,唔好話三高,痛風,便秘肥胖呢d更易係肉食人士身上體現
反而d碳水食物為主既人通常都係健康長壽好多
生酮飲食只係果班想減肥又忍唔到口既人搞壞自己身體既方法
咩都唔洗努力唔洗辛苦靠完全偏食減肥, 正常諗都知有問題
真係間唔中有時食垃圾食物,雖然對身體冇好處,平衡返個生活、心理都ok,任何嘢追極到極致都唔好
佢話你地冇睇晒,佢話佢都食唔到90%脂肪,冇食蛋白質先對身體有害
其實個重點都係食得健康 3餐4餐都冇所謂(4餐吸收會好d)
比你一日食兩餐 果兩餐食得油膩都係會肥
會唔會係因為d potato couch 成日食垃圾食物 又唔做運動 所以先咁多三高問題?
其實你up緊咩 講野一舊舊咁
一定會食.....係街邊吉完串魚蛋, 我都會跑多15分鐘, 自我感覺良好好多

個D咩食法真心佩服D人, 由其事唔食肥牛個D
以前幾乎戒澱粉明顯成個人狀態好多,唔係好信呢篇野
點解認為"冇食上一餐,你個身體就會下一餐攞多啲energy儲存"?
至於少食多餐根本係減肥大忌
https://youtu.be/S8_it_56Vhk?si=sw24Y0leo7RHQnTI
長期唔多野食係會 但唔係16個鐘就會囉
公道講句 人類就算未進入農耕時代嗰陣應該都唔會係生酮飲食 雖然碳水嘅比例比起農耕社會之後少好多 但都佔一定嘅比例
戒碳水其實對正常人嚟講係幾辛苦
因為你糖上癮
其實食得少糖個人精神好多好好feel
連登仔話食得多肉會傷肝
其實網上有好多依啲片
每人講法都唔同
都唔知信邊個好
其實三高係高碳水問題多過食肉肉致肥一定低過碳水
對比係要同一尺度。
正常一餐食一兩碗飯。少肉多菜絕對健康過餐餐肉食。
正常都諗得到係要講極扮唔明。撚係高深
餐餐肉食唔爆血管就有由其係今時今日個個唔運動更易死人。
其實碳水變糖要d時間
基本上食少d甜野已經解決
冇得食政治碗飯唯有玩陰謀論
香港茶記大居其九都係重碳水少肉 有幾多打工仔愈食愈肥 愈食愈三高幾多食齋食到糖尿高血脂

今時今日就係唔運動仲食咁重碳水先係問題 仲要少肉 肌肉流失 但體脂奇高

仲覺得食肉致肥就真係停留喺廿年前嘅健康 若果食飯唔肥咁全部和尚都係皮包骨啦 又點會食齋菜食到咁肥
Deep states驚平民均衡飲食加運動太健康無錢搵同有力量攪對抗,
近年好積極請pr開channel上forum推廣d古靈精怪飲食加唔洗郁就會健康既生活習慣
走開甜
小老鼠
自從讀完書之後
就自動波係茶記攤走一半飯
汁就落少少有d味就算
肉就狂隊,不過肥糕果d部份就唔食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞