香港啲醫療真係垃圾

1001 回覆
3780 Like 264 Dislike
其實係人抱住僥倖心態,同一筆錢,d人囉去買六合彩既都唔買醫保

同埋大病過既人先會去買
私家有錢都唔賺?
等10粒鐘咁誇張
前排我仆街隻腳骨裂我排QE急症等2個鐘咋喎
都淨係照咗2次x光冇mri照
係咪地區問題所以你個間急症室先排咁耐
不過都好認同你講香港政府醫療垃撚圾得個平字
街症永遠book唔到,專科有事搵醫生都要等好幾日
我好掛住台灣健保腸胃炎去急症唔洗等就有醫生睇
負評唔駁正垃圾
儲錢過啲姐,醫療都有啲用既,但啲人拎黎做身體檢查,變左又加價落你到,你自己唔用又覺得蝕,變左全部買左既人都拎黎做檢查,大家一齊貴
可能真係冇需要照/做手術
私家見醫生每分鐘都係錢
你比到錢佢點會無服務
普遍香港人觀念係要照下/做d手術/打下針
叫做“有做d野”先收貨
比藥你食都唔收貨
馬拉或者泰國做檢查有得諗wo可能平過台灣
攞份mri出黎睇下韌帶點斷法
斷左應該會腫到豬蹄咁
所以香港個玩法係私家診症,公家醫病
香港啲醫畜係咁垃撚圾
咁你要係當地人有保險先咁平姐
用外國人收費就會唔同scale啦
唔講價錢服務都好過香港啦
香港又一垃圾產業,又貴又無務服,一句我係醫生話點就點,因為我專業,唔需要病人聽病人指指點點,基本望聞問切都唔識,建議香港醫生識聆聽先出嚟做

可唔可以拎返個報告返嚟投訴個醫生?
其實唔洗MRI
用一d clinical exam都會估到咩事
MRI係進一步confirm
判斷grading同埋guide treatment
(因為grade 1-2係可以唔洗手術)
不過正如樓上都有人講
個醫生應該覺得唔危急
就叫你出去睇
香港加大d 醫科學額 就有機會平

情況睇返韓國醫生單野
公家就唔意外
但樓主出到私家都咁待遇就慘
好睇你係有識之士,唔係拖長黎搞麻鬼煩
講過好多次,公家醫生最叻叫人去私家醫院睇,之後私家醫院最寫轉介信翻去公家醫院,因為私家無果份機

簡單啲講你不斷跌錢,有陣時懷疑係唔係入咗騙局

除咗做手術,都建議返大陸睇病
真係無咩醫德嫁,剩係識賺錢
"要身體檢查去私家"

呢句已經係暗指樓主想成機搵著數做埋 body check。
有未確診既痛症 其實你可以要求轉介診斷,
診斷韌帶斷唔只MRI一個方法, 唔知你咩理由只係要求照MRI

香港地無錢無得揀慘係正常, 有錢睇私家醫院都要等咁耐你真係唔好彩
點解樓主知道自己需要照mri咁勁?
普遍人應該以為照x光搞掂
收皮,香港醫生無個好人

為一遇過好人嘅醫生就係牙醫
終於有返個正常comment
手術嘅復康過程未必比保守治療輕鬆
復康時間都未必會短咗

雖然香港嘅醫療體制差係事實
但係未至於令醫療人員為咗慳工夫去做一啲錯誤嘅決定 佢地都有一定嘅守則要守 每個決定都係要負責任
係樓主面前講嘅一兩句說話 背後其實可能已經考慮左一大堆rationale
公立急症真係好撚垃圾
D醫生hea 鳩咁做
唔好話咩真係好急好多人所以放唔到時間去睇每一個病人
你一入房坐底見到個醫生就知佢態度係點
尢其是有咁上下年齡既大大個hea字寫係面

上次十字韌帶等緊做手術但有日痛到仆街去急症
佢摸下睇下report 就話冇咩啊
我痛到黎急症仲話冇咩
之後比物理治療轉介信上面淨係寫plain management
等個幾月先有期
政府根本唔當人係人,你睇吓牙醫幾廿年都係咁
要人凌晨排隊去三次政府嗰一句冇IT就完啦
根本政府就到香港係乞兒,起樓就百幾200尺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞