香港啲醫療真係垃圾

1001 回覆
3780 Like 264 Dislike
其實政府喺民生政策上都真係冇進步過
依個政府究竟搞乜撚嘢
連登仔話保險呃人, 買其實好多人都有買
係話儲蓄保呃人, 話自己拎出去買D乜乜乜, 都有4%
無買醫保咪好似樓豬咁要飛韓國
加油
冇 我諗漏咗
所以我不嬲覺得依加制度好平衡一D都唔垃圾
用者自負 窮又唔健康哂時間
有錢就自己買保險
撞親頭照MRI黎做乜鳩
其實你知唔知CT同MRI點分?
X光唔係照得唔全面
而係有時啲醫生想用另一個角度睇清睇楚你有冇事
咁你冇fracture剩係啲筋腱整親又真係冇野好做
止左痛等佢慢慢好返That's all
搞緊國安
ha兩年黎cut左幾百億budget
咩ptot cut位cut到仆街
護士補水ot tuns都cut
17%稅仲想點, 外國加加埋埋幾多稅, 仲有遺產稅, 死左都要拎你一筆
我見D揾十幾萬一個月都係交10萬稅到, 係交死佢.
差左咁多稅, 所有野就自己搞掂架啦, 你退休, 你醫療費, 意外費用
急症最好飛的去北大 明愛 A&E
真心建議睇邊間最快
其實真係物價貴香港, 保險洗幾錢, 幾百一個月, 食少餐飯都夠比
但一餐飯係香港都幾百,真係貴. 尋日去睇MOKO有間日本野, 160$一個SET
160$ 食果少少野, 仲要依d餐廳好快就執

而家送你返大陸照可能會快啲
講咁耐咁低稅做到依加咁已經好好
你香港咁資本主義窮一定仆街嫁啦
窮幾時都係去福利國家
其實只係公立養大左班人個胃口
睇醫生本身都係貴,呢堆人先要扣起10%收入供醫保
人地有韓國國民醫保
唔貴啦香港收入咁食飯唔算貴
歐美出街食飯肯定貴過你
河套區隔左條河又未返到大陸既
不過啲機就全部大陸製
邊個話?建制派立法會已完有嘢即刻有大學教授做手術,做乜都唔使排
用傷韌帶定肌肉呢啲簡單詞語,都好話過乜都唔講。

可能醫院太忙,醫生唔想花時間喺呢啲地方,先唔講醫術,香港醫生啲溝通技巧都普遍弱,Talk得嗰啲出晒來自己開業。
咪話非緊急囉
急唔急咪on call radiologist 決定
怕煩係真既,因為有啲人你講多一句佢就問十句
香港城市黎架咋, 收重稅一早死左, 同邊有咁多人黎香港,係外國唔好
香港醫療 冇事果陣世界級(因為唔洗付出全民醫保)
有事果陣
頂睇錯字Sor
呢個就係當年香港想搞嘅醫療行業
但高不成低不就 搞到on99
根本就唔夠醫科生
算啦
人人好日唔病唔傷,一傷就覺得自己應該被prioritise㗎啦

都正常嘅
南韓醫療當然好:

//政府也在加快支援制定明確PA護士等業務範圍的「護理法」。
本月初,國民力量和民主黨議員各自向國會保健福利委員會提交了有關護理法的三個法案修正案。
該法案允許包括PA護士在內的專業護士在被認可資格的領域,進行診療支援業務。

如果這樣的護理法制定的話,支援和協助醫療行為的PA護士預計將被納入制度圈。
被稱為「專職護士」或「臨床專職護士」的PA護士在現場擔任了輔助手術、檢查、手術等的角色,隱含地代替了醫生的醫療行為。
PA護士因忌避醫生人數不足,人數2010年前後迅速增加,現時估計全國有1萬多名。//

南韓政府威脅開放外國醫生「免試執業」,醫院全職醫生由30%回升至70%
https://lih.kg/3698553
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞