香港啲醫療真係垃圾

1001 回覆
3780 Like 264 Dislike
香港咩稅率
隨時一扭一捽發炎/軟組織傷口硬加嚴重咁就一世
我喺美國睇過醫生 打網球打傷條眉毛 要聯針
嗰時讀書 好似冇用到保險 埋單,冇記錯好貴
所以咪咁多人留港
留港果班有份造成
你係國民?要留一個月韓國?
法國醫院
私家價錢公家服務
幾多歲
我分享下
美國做世界警察開支好大
美國醫療制度
係全世界所有先進國家入面最撚差嘅制度
極度資本

但都會有例外,
因為太多人比唔起錢,
所以啲私家醫院會同你deal 價錢
又可以分期

你走數甚至唔會追你,因為追你嘅成本可能更加大

但點都好,
成件事都係好撚差
我暫時行到 “無事就繼續食藥” 呢一步
最好笑啲人成日怨香港依樣果樣,但唔諗吓自己留港個原因,咪就係稅低易搵錢,就係個個稅低易搵錢,先會出現佢哋口中怨依樣果樣有依個因咪有依個果,享受個因自然要享受埋個果
有巴打話佢老婆韓國人
求期Google個骨科醫生睇都幫到你refer去照
旺中有啲直頭見完醫生就落去中心照
你講到韓國醫療咁好都唔代表會推高到出生率,點會香港搞又會推高到
笑死佢無知到咁
韓國出生率自殺率都係全球頭幾之高
香港已經算好 照同你包底 上面已經有人提到美國無醫保幾慘 只係你唔肯洗錢睇私家 就係公立吊住你條命咁
Btw加拿大重稅call但白車都係要比錢 香港亂叫無後果on99
又話韓國醫生罷工,小手術要排期,係咪已經恢復正常?
樓主你自己有錢緊係想咁做 你代入公屋窮癈老角度 點會有錢買保險 對佢地嚟講緊係靠公立好
每樣嘢都有正反兩面
又要馬兒好 又要馬兒不吃草
香港醫生診症嘅用意係諗開乜嘢藥俾你
例如你話痛就開止痛藥
有咳就止咳
發炎就開消炎藥
下次睇仲未好就換隻勁啲嘅藥俾你
至於你有乜嘢病?唔好意思唔該你自己諗
去其他私家結果可能又會唔同
分流站嘅護士其實係要跟足guideline 分流

你要合乎一堆criteria 先至可以去到更緊急嘅程度

但呢啲guideline 係咪真係可以完美分流?

當然唔係。

你可能好唔好彩,
某啲部份例如血壓/ 體溫,或者其他vital signs 咁啱得咁蹺唔中個guideline ,
唔符合嗰個級別嘅定義,
咁就冇辦法分你去更緊急嘅級別

畢竟呢啲所謂分流嘅指引,
都係從整體去制定,
即使”絕大部份人”都可以跟到呢個規則,令分流發揮到最大效用,
亦會忽略左小部分人既特例
令佢哋延誤治療,甚至失救

只能夠話你當時唔好彩,
你個情況未必符合分流守則更高級別既條件
以前細個唔識野 覺得香港醫療制度好差 歐美國家一定好好多啦 大個左聽多左人分享先知其實都係一樣閪

美國加拿大果啲

早排聽過有個香港人係加拿大整親 睇醫生同佢講冇嘢 叫佢休息下 講埋啲廢話 但keep住都唔好 後尾返咗香港check先知原來係斷咗韌帶嗰啲 最後做埋手術先返加拿大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞