香港啲醫療真係垃圾

1001 回覆
3780 Like 264 Dislike
韓國見習醫生得2萬蚊多啲一星期平均返93個鐘
香港見習差唔多成7萬,唔知有冇返93個鐘呢?

講工作量韓國都好多甚至多過香港,因為醫療福利好,好多人濫用

但就咁睇韓國醫德好過香港好多香港個班特別係睇韌帶個班好多都斷錯症,同埋你普通市民想用公院部MRI係好撚難,極度懷疑係權貴專用普通人出去私家俾一萬照啦

好似樓主咁個醫生當佢係見習啦,搵6萬8一個月,叫你照完X光就耍走你,都幾hea下,呢個情況大家應該都經歷過,當然好嘅都有,但睇韌帶個班真係好廢身邊唔少人都中伏
咩行高地價政策
低稅d人閉累積財富未推錢買資產囉
個地價係市場價嚟 冇錢賺發展商會出價買?
成個po d人低質到
佢實想
呢度都一堆廢老味user係咁屌
個個都覺得自己急,特別係啲老嘢頭暈頭痛就個個都去急症室
有些少良知嘅都走左
見多人講法國唔好去
有無私院既排名榜,有咩事可以執返條命
包埋半年洗一次牙?
強制供醫療保險
其實唔claim保險又真係唔洗referral letter
如果強積金變強制醫保應該大部份人肯
因為其實香港係保住人條命係做得幾好
醫院網夠密 有急事好快送到去醫院
班人一般見識 成個po有sense嘅得幾個
大眾不嬲都係白痴
佢仲係acute唔會做依d test啦
仲swell緊,你掂一掂佢都叫到仆街
正常係比消炎藥佢食,過幾日消左腫再睇
返屋企用冰頂住先
真係搞唔掂再睇多次醫生
仲未計人地唔點會承認你醫生個quali
度度都有醫生保護主義 not only HK

而家HA認海外 已經有啲英國讀醫既香港人返黎揾食
只可以話
香港醫療嘅資源完全唔夠
鬼叫年年都比唔足資源仲要cut
某d部門就年年過百億
急症的存在只係做急救確保你唔死得, 唔係為左醫好你. 你算係濫用資源.

BTW骨科係香港西醫醫學界的垃圾回收筒. 所有呃飯食的都係去做骨科
香港急症室趕走 d 支那你同係咪都去急症既人就會好好多,九七前 d 醫療係正常好多
大家供得嗰幾%咪又係等破產
D 名人/有錢佬去邊度照跟就得
樓主點解你咁叻
正常人都唔會咁癲
飛去其他國家睇
我唔係要轉介信
而係我已經排緊手術
等緊既期間有間劇痛所以去急症
而急症判斷同骨科有關係可以直接送我上骨科見醫生
撐醫撚, 救駕
我份mpf我都預左一部份老左交醫保都未嘗不可
香港薪俸稅最高17%
台灣搵過港紙50萬左右已經20%
再高仲有30%同40%加上去
居然有香港人用香港個稅同人比話人哋差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞