香港啲醫療真係垃圾

1001 回覆
3780 Like 264 Dislike
dllm,你班種族歧視狗咁鍾意話大韓民國係泡菜,躝去海賊蝧國美帝喇,做咩嚟影響旅居海外嘅港人及你走去境外唱衰香港,我已報驚
個免找數額夠大 好多都300k起跳

應該就出動唔到你張信用卡
可能係心果隻掛
撚駛一年,如果好嚴重
香港就算加50%都唔會有任何變化
咁樓主一睇都知唔嚴重
上次腸胃炎凌晨兩點等到三點幾
叫人出私家照都要俾封referal架 私人MRI centre都要有referal 先會肯照
醫療本質就喺一件昂貴嘅事 你會期望180蚊 可以比到啲咩你

自命先進嘅香港醫療 一直喺第三世界醫療 重回醫管局成立前嘅成地摺床 你又見過未?

香港醫療一直只系包你唔死 無論你生癌同爆血管 插到全身喉 只要你唔死都喺醫生驘 更何況你喺痛 唔系唔行得?

睇開得啦 有錢出國醫啦
算啦
玩咗半年
連登個個月出post話韓國醫生輸硬
點知而家政府民望係咁跌
我就係公院骨科做,老實講X-ray 啲骨無事一定係叫你走先,到你一兩星期都唔消腫仲痛,再去睇,就會隊你上骨科,都唔一定會照MRI,因為明知排唔到,一定會隊張referral form比你出私家照。
告佢都無用,因為你拗柴一定唔死得人,筋斷左幾時駁都得,果啲斷十字韌帶既隨時都要排幾個月先有得做,而MRI喺公院一定係比啲死人冧樓既病人優先,就算即刻book比你,都要等一年半載。
唔好問點解,因為香港係$180全包,政府包你99%費用咁制,香港醫護人手同病人比例唔洗講,拍得住第三世界國家,而外國,大陸點解會好過香港?因為全部要買保險同收錢。
講得好好
骨科呢d病痛 公家醫生唔解釋咁多比你聽 踢你走 要你自己諗點處理 要自己有一定醫療知識
急症係make sure 你冇即時危險就算 條撚樣就想人即時幫佢mri做埋手術
其實係唔夠機定點,排幾年個人都死左
係吻係呀第三世界國家你返大陸醫飛英美醫啦
睇下比到咩質素你
你班傻西無知撚講嘢前有冇用自己個死人腦
依家係兩個民選的大黨提出讓護士行醫的法案修正案,很明顯南韓民意就是支持包括推行法定護士行醫制度在內的醫療改革。
佢自己話想mri,完全係污蔑醫牲嘅專業,肯L定辣着人哋又喺個post冇提

脷伸,喺市區某急症室話頭暈,分流後兩粒鐘見到醫牲,有照x光及驗血,轉介去專科,專科再轉介去另一公立醫院,前後半年已經做咗mri及腦電圖,我普通市民,完全唔覺香港醫療有樓豚描述咁垃圾
已完及躬墓猿除外
十幾年都喺咁 同一個病人照唔同位 A科幫佢book 一次 B科又一次 條隊仲唔長到high 仲要講緊唔淨喺一個咁 再插下急症 你覺得要幾耐?
事實係大部分扭傷係會自己消腫
去低人工國家食飯都平嫁啦
最好飛非洲睇無國界醫生
小事啦
之前我老母keep住肚痛去睇急症,一時話佢陰道炎一時話腸胃炎
我逼佢去私家睇,一照先知係腸癌
根本今年已經症腐宣布延長HA嘅暴大深圳醫院專科計劃,樓豚一係就黃賊,污蔑開香港及深圳醫療,一係就扮嘢,明明有錢去「法國醫院」,又賴人等得耐
癌症本身好難check
要pet scan 長期唔舒服要自己去照pet scan
公立定私家? 有無做test用手chok膝頭
最後有無換ligament
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞