香港啲醫療真係垃圾

1001 回覆
3780 Like 264 Dislike
為左踩港
雖然我都覺得香港醫療垃圾 個制度好有問題
因為斷咗韌帶都可以移動,佢唔係斷腳落機有輪椅推去醫院都冇咩大問題
樓主大好青年黎
個堆就死既死廢老讓開比樓主先啦
專業同責任,我覺得係要掛鉤
因為你嘅專業 病人先相信
但係你嘅專業係鳩up 誤導咗病人
但係又冇責任 佢點拎得起嗰份人工
我都係咁諗 做完手術康復之後唔知有冇得拎報告告佢
屌你老母政府診所到底點撚樣先book到啊
https://lih.kg/krNobS
屌你老母政府診所到底點撚樣先book到啊
https://lih.kg/krNobS
係連登你屌幾個職業都實有正皮
醫護,教師,公務員,社工
你屌人工又好,屌質素又好,點都有人正評
以前斷過前十字韌帶
去到急症個急症醫生話普通扭親膝頭啫
抖下就無事
之後每次踢波都會傷膝
以為普通舊患去睇鐵打
次次睇完無野又行得返
(果時細唔知斷咗十字都可以行到路)
最後有次訓訓下覺膝交鎖屈唔到腳
之後直接去公家睇門診
個醫生先話係斷acl+半月板有事
因為太嚴重可以打尖做手術
最後半月板爛咗一大忽切咗出黎+重建acl
唔係呢個醫生既話我都未知咩事
急症工作量多我明
但可唔可以唔好亂咁診症
講下可能係咩事/同埋個嚴重性好無
咁大件事講到普通扭親dllm
延誤咗最佳手術期,個復康期都拉長埋
最後加加埋埋一隻腳搞咗我兩年時間
仲令我哂咗勁多錢+時間睇鐵打
無啦啦捱一刀仲要放上網
但佢話自己痛到仆街終身殘廢wo
唔知會唔會有一日會睇到好似依家成班人北上消費咁,出晒國睇病
搞到班醫狗冇生意叫春
利申鳩up ff
所以個問題係, 點解無堅持係香港私院???
幾錢啊韓國做?
香港醫療制度係懲罰窮人同唔理自己身體嘅人
你身體健康冇事唔使用醫療資源就唔使比一大筆錢
定係你想日本咁有冇事都個個月扣15%?
抗疫洗左6000幾億都唔夠錢買多幾部咩
資源不足, 香港公立醫院睇症, 就算懷疑有cancer / 已確定有cancer都唔係即刻同你照

雖然對你深表同情, 但如果你可以係公立醫院照MRI, 就會對大量病情比你嚴重既人不公平
因為佢地有錢claim
緊係有大打大啦
我覺得樓主未去到grade3,比盡grade2
ligament 斷點會變殘廢呀
你仲要ankle
唔係運動員好多時都唔會做手術添
唔識唔好傻噏啦
唔係話唔屌得

只係屌公立唔夠資源就哂氣,個制度問題你屌個前線都無用
香港牙醫都係搶錢 剝個智慧齒做手術要3500
斷條韌帶邊有咁易變殘廢
小弟都有類似經驗,平民百姓有買保險,私家就收好貴到claim唔足。最後只能選擇返大陸睇,3.5hr內(到醫院見醫生-化驗-照超聲波-拎報告-再見醫生-開藥-離開醫院)攪掂。

香港私家一味叫做入侵性檢查,抽組織化驗。公立急症就話轉介入院睇專科,上到房化驗埋啲普通嘢又話你無事走得,求其開啲門診都開到嘅藥打發你走,覆診期都無。
佢就係香港都有買醫保
香港低稅夠佢afford 另外一份好啲嘅醫保
再加老婆份國民保險
食哂兩邊benefit先咁威咁多嘢講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞