香港啲醫療真係垃圾

1001 回覆
3780 Like 264 Dislike
唔好意思 covid 個陣我做緊隔離病房 而家喺內科病房做
你覺得體制內嘅人睇得清楚定喺你?
咁就可以鳩斷症?
真係樓主咁大獲變殘廢既話
跌打點會咁好揾
因為唔撚理佢,都會自己好
香港好似冇公立body check,深圳有,不過你連香港都踩,深圳你更加唔會去,躝去美帝海賊蝧國比較適合你
佢唔係鳩斷係癌症本身好多時早期都係難check
普通炎症機率會大過癌 佢冇咁快會建議你pet scan
你有sense同冇sense係差好遠唔可以靠哂醫生
而且公立冇咁多時間同你慢慢探討你病可能性
對唔住超哥
mri有即照,你去到生死階段就有得即照
無就即係唔算好緊急,同埋mri係有其他儀器代替,只係效果無咁好無咁清楚
返大陸照 mri, 可以即日照, 都係$7xx - $1xxx.
香港要 $5xxx 起.
補充多句公立醫院香港制度係做唔到同你慢慢探討咩病可能性
佢只會從最有可能病徵去醫
唔係叫鳩斷症係佢資源同時間做唔到
同埋你口述病徵有幾準確同你自己背景好影響佢斷症
難醫嘅底者大病你有返少少sense會救你一命
例子:早排子宮頸癌過身個個後生女
咁不如留起10%買醫保觀感會唔會好啲,制唔制先
玩埋啲護士
做多咗嘢又有醫療責任但收返同一份糧
之後就到護士罷工或hea做
你睇#735
佢拗柴但要求幾乎全身MRI
我們護士專業素來不是樣樣都用錢來衡量。
以護士專業獨有的診治expertise,獨立診治好病人健康問題素來是全球護士專業的發展目標。
廿年前就好既
而家就發覺多人用 又堆boomers退休不勝負荷
佢唔肯係on9呢樣,仲要有app唔用或者抗拒,香港資訊咁公開透明都反,有較唔繁忙急症室唔去睇
真,本人唔係醫護,但認同冇見過D憤世嫉俗嘅人可以長做到呢份工
香港醫生 牙醫全部overpaid, 打個3折就啱啦
你又知韓國個medical advice係100%正確?做手術就係最佳醫療方案?
做人唔好咁武斷
我唔知你keep住痛幾耐同程度,正常一開始唔舒服就睇普通醫生食胃藥,唔好就己經會叫你抽血 照腸胃鏡
廢老果班有一半係諱疾忌醫造成,拖到個病爆果下先去睇急症,小病就搞返一年半載,大病就手尾長兼有後遺症
相信全球來做醫護專業的,多數都是因為想令人的健康問題得到解決令人變好才入行。
台灣嗰隻係好特別
(全民醫保嚟講佢係特別平,因為壓榨咗好多醫療人員嘅薪酬待遇,同埋規管咗醫療收費)
但個壞處就係台灣啲醫護人員好撚辛苦
而且人工低

一般國家嘅全民強制醫保,
主要分兩種,一種係定額,另一種係跟返薪酬百分比
好似多數都係後者

大多數地區,Around 7-15%不等
仲要未包稅

假如你香港交15%稅,要再俾多15%強制醫保

加埋其實已經30%

唔覺得有香港人肯
MPF 得5%仲要有封頂上限,得1500/month
點run得到強制醫保
真係等破產

一般國家嘅全民強制醫保,
主要分兩種,一種係定額,另一種係跟返薪酬百分比
好似多數都係後者

大多數地區,Around 7-15%不等
仲要未包稅

假如你香港交15%稅,要再俾多15%強制醫保

加埋其實已經30%

唔覺得有香港人肯
台灣個隻真係咁低?
但又唔覺佢哋醫療質素好差
公立
佢chok完兩chok 就話斷左

無啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞