香港啲醫療真係垃圾

1001 回覆
3780 Like 264 Dislike
你起樓梯?支那仔鄉音未改?
香港根本唔夠醫生,公院資源差到仆街,公院嗰堆基本上9成係實習醫生,有經驗又完晒rotation嗰啲已經出咗去私家;公院唔夠經驗唔識咪射波落私院
咪就係囉,自己決定留港,自然係覺得優點>缺點,而好多時優點既副作用就係果啲缺點,邊有只係享受哂優點而唔洗以缺點找數咁著數
講得好好
啲死廢老綜援撚事無大少都走去睇急症,幾多醫生都唔夠
而且班友又仆街賤種當人老奉,正常人都走啦
解決市民嘅醫療問題—->身體強壯啲?
聽落去怪怪地..
又要乜福利都要做得好 又唔肯比稅
咁邊個出錢呢
起樓梯
呢啲真係有好有唔好
外國好多急症室認為唔係急症,
係可以將你拒絕

就算睇GP,佢認為你情況唔需要睇
都可以唔睇

好似之前有新聞話有BB發燒
急症室同GP都唔收,
話情況唔緊急,
叫佢哋藥房買啲藥,飲多啲水
過多48小時唔退先睇醫生

香港人接唔接受到呢件事?

不過另一方面,
人哋急症室就真係可以睇到真正嘅急症
唔係好似香港咁乜鳩都收
師兄你真係好彩,有時唔係話香港啲醫生廢,但其實應該要盡返做醫生嘅責任,確保返個病人係回復最好嘅狀態,而唔係敷衍了事,根本就對唔起自己份糧,屌有啲有需要嘅人等得嚟啊都死咗或者殘廢啦,我諗有好多類似呢啲case嘅人都係自己搞掂,或者私家。bless u
韓國醫生人工好似都好高下
喺先進國家嚟講數一數二高

佢哋出嚟罷工,純粹係唔想更加多醫生出嚟爭食

2020年韓國專科醫生的平均年收入為192749美元(約合151萬港元),比經合組織成員國的平均水平高出60%,全科醫生的薪酬則排名第六。

原文網址: 韓國醫生罷工:政府永遠贏不了醫生? 高收入精英捍衛特權之戰 | 香港01 https://www.hk01.com/article/1001688?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
近呢廿年加拿大愈黎愈唔夠healthcare resources
移民keep住收人 但醫生量keep唔到 再加上boomers退休大批老人
多咗hea睇 同等手術等死你

前排上reddit先見到有local有腫瘤urgent 但都係要排個幾兩個月先照得CT

早排有個post提到香港人特登加拿大返黎醫cancer不無道理 唔洗錢但要全世界一齊去等treatment 當地有錢都無用
另外想問問你睇邊間
講得啱,而家急症唔係見到個人瞓咗喺度或者就死佢都唔會理,佢連提都唔提你有咩option,亦唔會解釋,因為佢覺得你唔識,佢亦無時間解釋

有個呀姨就係咁周身痛公立淨係同佢例牌抽血X光見唔到就開啲消炎藥止痛藥,搞咗幾個月佢自己去私家搞原來係血癌,要換血同食標靶

想像唔到無保險淨係要靠公立醫療嘅人有幾慘,等就等幾個鐘,見就見幾分鐘仲要呼呼喝喝你
果到冇私家 有錢都冇得你睇
唔係喎
佢話啲新仔醫生開波都好似2雞幾咋喎
就係話政府想借此加人,拉低平均人工同加人手
所以啲醫生先反枱

講高應該同香港仲有啲距離
韓國專科平均先12-13萬
香港淨係resident 起標都7,8雞
max 12

已經有差距
不過香港醫療垃圾係事實
所以保險真係好重要 尤其是玩運動個啲人
anyone but me
唔係喎,隔離post好多人話香港保險呃人
新仔係少
但好似話佢哋捱完頭幾年之後會加得好快,
個post 會唔同咗
由2x k 跳去1xxk,加4倍

佢哋就係唔想捱完之後,
突然之間人手多咗,
變相壓低佢哋之後嘅人工
呢個先係主要反枱嘅原因
個別省份係有private medical imaging既 as far as “private healthcare” is concerned
只係會覺得 咁重稅會期望timely and free imaging
想快始終要out of pocket
大病你係香港醫基本係死尻硬

小病死唔去駛撚睇你

懂的就懂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞