香港啲醫療真係垃圾

1001 回覆
3780 Like 264 Dislike
香港處理難症應該好過private
同問
總結,如果樓主淨係香港人嘅話,邊有咁口響
工作關係識好多韓國人
佢地10%人工係for 強制醫療保險 香港人邊肯比
好多呢啲傻西拎soundbite 又預岩連登仔仇醫仇有錢專業
咪勁撚多人付和
咪撚on9 , 韓國最近醫生先大型罷工
佢睇你好 你睇佢好昨
第一 佢叫你出去照MRI 你大可以去一啲私營專門照MRI嘅診所做
其實都只不過係3 4千 醫保會有得claim
第二 咁事實上你冇骨折
響醫院嘅程序的確係唔會幫你照
你唔可以永遠將自己睇到咁高 大把人慘過你
咁如果去台灣睇得唔得,無國民保險
屌香港公立d人唔會講嫁
到到醫療冇咁大負擔日韓台都會課金
香港仲收緊180
公立資源有限,無骨折就會直接叫你走架啦,骨折先會留院,你知MRI 幾貴? 唔會同你亂照,同埋你有權看私家醫院,並沒有人強迫你去公立 。 (去驗傷另計,驗完無骨折都係去私家搞)
韓國私家又係3、4萬左近
香港私家又係3、4萬左近

只係時間上優勢,但你係半隻韓狗又有保險,所以有折扣,但其實香肛一樣claim 到

所以就上連登嚟屌
最大問題係佢個CASE根本唔使做手術
條友比人水鳩咗
韓國醫生講中文?
係,你個病徵有機會會死先會入院同你check
1.其實你有公司醫療, 加多份有自付額既醫療係香港打橫行
2.你無公司醫療, 買份有自付額既就買2-5萬既, 咁大病醫到, 細病就自己貼2-5萬, 但無咩事就唔好入院
3.你想就咁打橫行又無公司醫保, 就買0自付既咁就打橫行.
預起碼300-500一個月,30歲既話,
4-50 就預800-1000一個月,
貴就老左先轉自付額 5-8萬既, 咁個保費又平返D

買好似樓豬咁, 要買份意外, 平平地200一個月, 夠做晒 CT X RAY MRI, 私家,任何一間,
韓國係咪全球稅國家, 嫁去韓國, 要唔要交韓國既稅架
好彩見到回覆都有好多make sense 嘅人

就咁睇樓主嘅描述已經心都煩埋
唔係醫生唔太評論韓狗隻腳嘅傷勢啦

但如果佢先肯喺香肛俾錢私家照MRI,根本差唔多
最緊嘅保險claim到就已經水到渠成
有啲公司醫療都有免找數服務
不過好多雞公司要 pre approval 先得
佢份保險一定CLAIM到啦, 唔係話有份CLAIM到9成咩係香港果D錢?
有錢點會唔比你照
你想照MRI ? 得,你排專科等兩年啦,見完專科醫生,再排多年半照屌你老母等到孫仔出世都未睇完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞