香港啲醫療真係垃圾

1001 回覆
3780 Like 264 Dislike
香港醫護好有料 搵好多錢
人地醫療系統冇爆煲,啲醫生慢慢同你傾緊你條氣緊係順啲㗎喇
我理得佢點解做公立急症?
個問題就係佢話普通扭親會好
無任何建議我去出面做檢查
你唔會要求個細路有專業知識過個醫生呀?
韓國醫療差
但都屌打香港
問agent啦 我估唔同保險policy 都唔同
我自己由細到大都有保險 我直入急症/私院都claim過
韓國姑娘靚唔靚
你依加冇事就當我鳩up
好少聽後生胰臟發炎
搵唔到原因又持續病就要認真睇睇
如果係咁樣都幾慘,喺香港周圍都唔同你睇

其實係錢問題定係唔幫你睇呢?
個傻hi俾人呃左做無謂手術都唔知
無知真係害死人
腳腕ligament好多都係斷左唔洗補,你身體本身有其他肌肉做到穩定ankle既效果
做左手術有wound scar之後ankle郁得唔好既risk又冇考慮

我自己就兩邊ATFL都斷左但仲可以踩滑板飛黎飛去
到底邊個先係想claim爆你你自己諗下啦
仲話告鳩人
香港醫療就係多得你呢啲人唔少
近排去過公立,經過預約照嘢個counter,啲姑娘係咁水人去上水照,話排快啲,如果一定要巿區就排好耐。所以依家公立唔知係咪快咗。
佢話可能先天缺陷所以照MRI
又安排抽血
我係999入急症 都係等咁耐
如果唔入院訓床係咪意外保先有得 claim
每次見到樓主條傻鳩飛老練咁遠去比人呃
仲要係度含條騙子我笑到收唔到聲
哎呀要殘廢啦
我覺得問題唔大 或者新聞宣傳已經掩蓋咗成件事
或者政府搞掂咗 但據我所知大部份人已經炒晒
你真係老吹唔駛本
檢查加MRI幾錢自己上網搵間日間中心睇價錢表
明碼實價
點會要四皮幾
大把friend踢波PCL出哂事
都係physio加休息就攪掂
有啲開埋刀都係四皮幾
開始懷疑你係未成個post老作
喂睇其他comment啦傻hi
成堆人話緊你俾韓國人呃呀
仲唔醒
係咪想做第二個何伯呀
仲要依家好多公司又有醫保,隨時仲保埋另一半
即係好多人已經有2份基本plan,再買份高端已經夠晒,都係講緊3-4舊水1個月
咁都唔買就係蠢撚過隻豬
你打一大段嘢只顯到你無知
你一路講香港公立垃圾 係香港醫療唔係perfect
但你講其他國家嘅好你知唔知點嚟
大把居大陸老嘢死都要死返嚟香港醫
有fd 做入境in 都知d優才通嚟係為咗幫佢哋老豆老母R香港醫療資源
做得醫生 同大規模既醫院我都相信專業,最大問題真係有事你好難跟進 同追數,你香港睇,你想上門斬鳩佢都易d
真係要睇問agent 睇policy
我自己試過唔入院訓床 係claim意外
試過門診小手術 係claim醫保
總之問agent
因為 head concussion通常都會緊張d
你個case分分鍾會嚴重過樓主個種終身殘廢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞