香港啲醫療真係垃圾

1001 回覆
3780 Like 264 Dislike
sell 韓國

早排先玩完野
介唔介意講吓,MRI話你韌帶幾多級撕裂?
強積金簡直係不知所謂 傻閪政策
前果排仲有條廢柴出po話3分鐘一個病人會搞到佢地好攰添阿
篇文你有無睇阿?
有冇大陸台灣東南亞價錢比較下
咁如果自己無去睇私家醫生就無計啦

我明醫生都有好有唔好,私家唔一定好但起碼乜都照哂先
對唔住,我都唔想三分鐘睇一個病人 — 一個公院醫生嘅懺悔
https://lih.kg/3688058

條垃圾話三分鐘唔係敷衍wo
樓豬你點睇阿
我個次扭親腰都有照MRI

好心你就去專科睇左先
你去睇急症
呢種其實唔算係急症
你最多話法國醫院係垃圾
但急症唔應該咁操作
你最多話佢唔細心
但照x光照左 冇做錯

照MRI?
個個都話自己危急架啦 想快就睇專科再去私人診所照啦
一路都有加醫生喎,你公立請唔請得哂?

私家醫療其實香港係ok,起碼大陸佬有錢都係去養和,何鴻桑都係養和,貴就尤一問題
細個踢波整親腳,啲垃圾急症室醫生又話淨係幫你照X光
大個咗先發現原來斷咗十字韌帶,跟住先做手術番
睇條文
有啲保險骨科唔洗referral letter直睇
事後孔明係樓主其實唔洗捱呢刀
你自己有保險. 根本一黎就要去照MRI, 你係因為有韓國個社保先去左韓國姐, 你試下無你咪又係睇唔到,香港醫療係多廢老睇, 你有保險睇咩公立
我有FD佢都斷左膝頭又無保險, 佢都等左成年啦
大陸都有醫保嘛
所以當時情況你有生命危險?
佢曬命姐, 又唔知自己份保險CLAIM唔CLAIM到MRI, 又唔問AGENT, 又唔識無知, 就係到屌香港醫療, 人地一日睇幾多依D話腳痛, 我個FD佢打波,落地成隻腳灣左先有得照MRI
睇咩條文, 你去私家門診話你有保險, 份保險CLAIM到幾多, 直接送你去照MRI, 洗9咁煩
香港公立醫院就算係你去到斷韌帶都唔會即時有得照
就算有腫瘤都要排半年以上
要照既你可以要求醫生寫轉介信去私家
不過私家都可能要排1星期至1個月
樓豬果條野我都斷左, 好似有6條, 斷一兩條自己人體會收補返, 佢做手術就起碼半年先做得返運動, 自己由9佢可能3星期就好返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞