香港啲醫療真係垃圾

1001 回覆
3780 Like 264 Dislike
好多短視連登仔就係蠢撚過隻豬
仲可以扣返稅, 變相份高端保單係免費
叫撚咗佢問agent死都要懶到問連登
大部份人真係弱智的
證明你唔急囉,人地心口痛,流血不止,N樣野都未到你啦
照腦都未必要四皮啦,樓主明顯唔知價
咁呢啲好多都係健康院做,唔會阻住急症或clinic。好多老人家係長期病患,例如要攞血壓藥,唔見又好易出事。不過呢part政府都資助緊啲老人家去私家睇。
大陸駛咩黎香港照
個D gear 佢地個邊醫院都係用緊鬼佬野
啱啱fact check咗,原來好多醫生已經復工
最近同樓主做咗差唔多一樣嘅手術,加多個補軟骨組織,埋單130k公司保全包。
冇咗雙非幾多年呀仲講衝閘
仲要而家大陸醫療平
經濟唔好連呢個post都有人吹奏返大陸睇
你仲講緊而家好多人衝落嚟睇醫生
而家你見啲鄉音同胞睇公立
都係專材或何太嗰類多
大陸照mri個質素其實幾差
6年前上去照過 會照到有啲位濛左
公立醫院神藥撲熱息痛
即係Panadol

由Covid ,斷腳,到生cancer都係靠佢
立即大把同胞落嚟睇症
呢句你講㗎啵
香港低稅但係其他各方面支出難負擔係個問題
但如果有瓦遮頭既人係香港住真係份糧中位數都好夠
但好多拎咗身份證返上去住/養老
有咩事都第一時間落返嚟香港醫
呢炸人霸咗唔少香港醫院資源
我聽你分享,私家嗰間仲垃圾過公立
公立你都預咗佢Hea搞,最多係同你寫份好撚簡單嘅驗傷報告,即係當係事發之後嘅證據

法國你俾埋錢都仲咁撚樣響度拖
香港醫生有ethics 覺得唔做好過做
樓豬: 醫畜!!!!
除咗大陸,仲有澳門人好鍾意嚟香港睇專科
你覺唔覺得好奇怪,啲人好抗拒大陸醫護落嚟執業,但又自己躝上去醫話點快點好。係咪兩班人嚟?
拗柴無斷骨都會痛好正常,畢竟軟組織拉傷扭傷

你話痛得好唔尋常,你都知急症室幾多人濫用,普通肌肉酸痛,講到就頭暈身㷫有絕症博做個X光,醫生真係唔知你係唔係,佢唔把關醫院同事做到死

你當時韌帶斷咗,做一啲物理檢查可以知道,但你會痛到黐線,而且只檢查到100%斷晒嗰種鬆,當然急症室醫生係唔會做,見你痛refer物理治療/就算斷曬唔係運動員/體力勞動,日常生活除咗痛啲影響唔會好大,過一排唔好先做手術都得

同埋你嘅韌帶係咪100%斷晒?因為partial tear斷一大半都可以唔手術,冇需要而且手術後嘅疤痕同沾黏長遠影響可能更麻煩。另外即時照MRI可能會因為水腫嚴重個影像白曬模糊睇唔到斷咗幾多

同埋韌帶斷咗唔洗自己嚇自己,講到會殘廢咁緊要
個手術唔即時做都可以。都係嗰句係咪斷晒,有時私家醫生會講到好嚴重等你比手術費,都係一門生意

但我都認同樓主講唔係淨照X光就得,超聲波CT MRI 做軟組織檢查係好嘅,豐儉由人啦,唔係公院做嘅,拗柴到咁嚴重個案5%機會都無,要公院做既定流程,MRI條隊排10年都似,咪又係納稅人俾錢。
咁就變相兒童同老人醫療好差
最常受照顧都係依兩大類
講咁多都係樓貴睇醫生養車貴姐
其他日常生活對比收入算平
呢個係行資本低稅易累積財富必然後果

樓主應該要照曬所有項目
屌我都諗緊 正常人點會特登去韓國睇
我韓國 剝上下兩隻 下面要開刀 上面唔洗
連埋洗牙 唔使保險 700hkd 包埋七日之後剝線
江南地區嘅牙醫
擺到明啦 呢個po都有兩班人
一邊好似樓主咁on99 一邊認真討論緊香港制度問題
根本唔同層次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞