香港啲醫療真係垃圾

1001 回覆
3780 Like 264 Dislike
條友選擇性唔覆嫁
開個垃圾po嘩眾取寵
仲有一大班垃圾附和
連anatomy 都唔識嘅神棍
斷韌帶好似真係唔係急症黎
有無醫護人士解釋下?
公立排得耐既話醫生可以寫轉介信去出面d私家診所照,但連寫都冇寫
快d報東張啦
想笑下唔好得個講字
仲話要告人
要比錢既 洗撚去韓國做咩 講到尾咪 香港保險包唔到貴囉韓國扣晒 淨係洗4千渣麻 計埋機票咪最多一萬
係呀係呀 好差呀
返大灣囉支那種連登仔
一係快啲移民啦 即走啦多謝合作
正常就係咁諗
佢就死都拗要返去一定公立先得
上面有人po咗啦
分唔同程度撕裂/斷裂
唔嚴重可以唔做手術
後生嘅有fd試過斷要做都要排一年期
呢個係公立資源問題 斷十字韌帶其實都行得係唔跑得
至於你想平靚正唔該學日本課月薪15%
所以點解保險好重要
有咩事我已經去左私家醫院搞點哂
6位數費用我都差唔多claim足哂

去公院根本智鳩障
呢個同係咪急症冇關
純粹講ligament撕裂程度啫

其實睇樓主要等n個鐘先見到醫生就知排咗佢去非緊急
斷韌帶好似真係唔係急症黎
有無醫護人士解釋下?
上面有人po咗啦
分唔同程度撕裂/斷裂
唔嚴重可以唔做手術
後生嘅有fd試過斷要做都要排一年期
呢個係公立資源問題 斷十字韌帶其實都行得係唔跑得
至於你想平靚正唔該學日本課月薪15%
呢個同係咪急症冇關
純粹講ligament撕裂程度啫

其實睇樓主要等n個鐘先見到醫生就知排咗佢去次緊急
樓上啲病房一樣係咁
可以建議我出去檢查
而唔係假定哂所有黎睇急症既都係無買醫保
細個有事當刻緊係即刻call白車睇急症
唔係要求個細路自己有專業知識判斷個嚴重性呀?
佢仲要同個細路講普通扭親抖下會好
亂咁斷症將受傷嚴重性降低搞到誤診
咁都唔叫失德?
題外話
有啲藥廠係跟嗰個國家嘅平均收入定人均GDP開價
所以有啲藥喺某啲高收入地區係貴過
低收入地區一大截

同埋大陸bargaining power 好強
印象中佢哋唔少藥r到好低價錢
係呀 Dupixent都係因為咁所以大陸咁平
拗柴無斷骨都會痛好正常,畢竟軟組織拉傷扭傷

你話痛得好唔尋常,你都知急症室幾多人濫用,普通肌肉酸痛,講到就頭暈身㷫有絕症博做個X光,醫生真係唔知你係唔係,佢唔把關醫院同事做到死

你當時韌帶斷咗,做一啲物理檢查可以知道,但你會痛到黐線,而且只檢查到100%斷晒嗰種鬆,當然急症室醫生係唔會做,見你痛refer物理治療/就算斷曬唔係運動員/體力勞動,日常生活除咗痛啲影響唔會好大,過一排唔好先做手術都得

同埋你嘅韌帶係咪100%斷晒?因為partial tear斷一大半都可以唔手術,冇需要而且手術後嘅疤痕同沾黏長遠影響可能更麻煩。另外即時照MRI可能會因為水腫嚴重個影像白曬模糊睇唔到斷咗幾多

同埋韌帶斷咗唔洗自己嚇自己,講到會殘廢咁緊要
個手術唔即時做都可以。都係嗰句係咪斷晒,有時私家醫生會講到好嚴重等你比手術費,都係一門生意

但我都認同樓主講唔係淨照X光就得,超聲波CT MRI 做軟組織檢查係好嘅,豐儉由人啦,唔係公院做嘅,拗柴到咁嚴重個案5%機會都無,要公院做既定流程,MRI條隊排10年都似,咪又係納稅人俾錢。
香港三至四萬 係未包手術費 只係檢查
你住下外國
一出糧冇三份一
但講睇醫生用醫療啲難民同窮人用得多過你
就知會係另一種問題
唔好講乜返大陸好
你check下大陸稅率過15萬人仔都20%多過你香港
仲要全民醫保年年加價都仲話就爆煲
你個case 冇生活危險真係唔使去A&E,寧願去門診,或者診所,個度起碼醫生用返少少時間去check,不過香港醫療都係垃圾
斷韌帶搭飛機好辛苦腫撚晒咁
你自己都唔知自己幾嚴重佢點會憑你口述知
佢要斷症都要照先知
你口述又唔嚴重點會無啦啦叫你照野
你個case係唔好彩
見過鬼怕黑啦
大個受傷都即刻去睇私家照mri
細個果時仲要唔知mri呢樣野
以為照x光無斷骨就無事
真,基本上你有保險,醫生咩都叫你check,求安心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞