香港啲醫療真係垃圾

1001 回覆
3780 Like 264 Dislike
告唔到架香港嘅醫療制度就係咁荒謬
醫醫相衛,最多調離臨床崗位一陣
聯合開漏藥死人單嘢都過到骨,你覺得你呢單可以做到咩?
醫學同醫生都未識分嘅傻閪
走去信巫術
香港d醫療係咁垃圾架啦

有個親戚腸胃有事,去到公立睇淨係同佢驗血,跟住話身體一切正常,話可以返屋企,但佢條腸仲係好痛,結果去私家一睇就發現係cancer,但私家啲醫藥費又貴到cls

所以真係咪吹奏香港嘅醫療
你試下拎份大陸mri/ct報告去香港睇
其實呢d case 要揾傳媒公開
香港對庸醫太仁慈
其實腳腕ligament好少需要做手術
起碼都會試保守治療
避免挨一刀
之後隻腳有個Scar都會影響腳腕個Range

其實你著返Walking boot
已經唔會太痛
慢慢會生返條Ligament

因為腳腕唔似膝頭十字韌帶
基本上要做返運動就一定要開刀重建

不如樓主再諗清楚先啦
點解要飛去韓國咁麻煩?比錢私家佢唔同你做咩?
可能50/60歲掛
其實係已經死左好多人 之後只會死仲多人
Show off 一下嘛
情況只會愈來愈差,醫生同設備都唔夠,病人就愈來愈多
班醫生仲要實習同非專科醫生睇緊專科,盡可能求其打發你走就算
係架 香港醫療根本就係垃圾
千其唔好有病痛 排政府醫你死個日都未排到
我濕疹為例 要去睇醫生拎轉介信再去排專科再等兩三年
唔好期望政府專科會醫得好你 只係開抗敏藥 藥膏 類固醇比你食比你用
你要打生物製劑 你要比佢試晒所有藥都醫你唔好先可以比你打 on9
排私家新症都要等幾個月 診金起碼千幾二千 支針一支7000起跳
屌你老母我都唔想唱好大灣區 返深圳政府醫院睇
微信book定 預約個時間內就可以睇 診金都係幾十蚊人仔
支針一支2800人仔平香港成倍有多
香港返去來回連睇埋醫生都快過你係香港排
佢應該有同你做啲ankle test 如果個啲test positive 就應該知ligament 斷咗,但現實香港公立排MBI太耐
就嚟殘廢都飛咗去韓國醫就知道有幾咁嚴重啦,香港啲垃圾私家點會幫到手呀
全香港得一間私家 一個骨科醫生?
同埋法國醫院出名垃圾
Sorry 你係窮撚
屌,原來係咁

曬命post
差好遠wo,你講99%係講緊醫學名詞同描述,唔理咩背景,醫生可以清楚講咩位置咩事,例如軟骨受損分Grade 1-4, 唔講醫學描述,醫生都可以好簡單講 grade3-4 係骨磨骨,膝關節咁多位置 即使唔講內外側髕骨,滑車,股骨髁,脛骨平台,韌帶等等,都可以講菠蘿蓋,大腿,小腿骨內側etc咁掛
主力去旅行 醫病係順手
講真 佢用mpf舊錢 用黎買醫保成件事好好多
醫生根本就唔洗最top啲人讀
8.25/10嘅人已經有本事做
又唔係surgeon

係低能香港先要10/10嘅人去做
你何來國民保險?
痛到可以去韓國照已經夠好笑

鬼唔知MRI有用咩,問題係公立大把人比你有需要,私家既你有錢就有得照架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞