香港啲醫療真係垃圾

1001 回覆
3780 Like 264 Dislike

啱啱搵到,原來大陸Dupixent係咁平

香港啲皮膚科醫生食水真係深
次次打針仲要比千幾二千蚊覆診
基本上度度醫療好少少嘅都要一出糧就扣錢
日本你一出嚟已經要扣炸國民保健金
你想睇醫生平一係行呢種制度 有冇病都扣
唔係嘅香港呢種懲罰唔理自己身體健康嘅人其實冇問題
你真係有急病佢一樣會醫
其實香港醫療不錯 但你要係行內人先識玩
你就想

初頭係話大家要再供多5%

無錢點同人地國家比較
所以要睇下樓主張mri咩料
不過佢又驚自己殘廢
有咁大講到咁大嫁啦
韌帶斷既話個力都要幾大,好多時會連埋d骨一齊整斷埋
當然依d就後話,香港急症見到條fibula冇事就當然唔會理,如果xray照到斷左就直車上o&t病房訓,排期做手街
隔離浸會好似已經有,不過唔記得係未24
條撚樣為躖踩港吹到自己終身殘廢
仲有一班污合之眾附和佢
一句講哂
因為你去嘅係公立
係咪窮人又可以free ride 先
如果一般office hour點解唔去睇私家
除左你話屋企人係護士suggest你去急症拎轉介呢個point
喺連登講保險係死罪
福利國家, yes
香港如果有腫瘤,真係會死人個d,照野排好快
買staquis都係,要皮膚專科醫生處方,覆診診金都要俾千幾蚊

出面藥房都只係賣緊1400一枝

隻藥嘅副作用只有短暫刺痛
知道自己骨科有事應該直接搵專科門診
同醫生講有保險佢地識做架喇
即刻幫你book埋附近果啲醫療診所照x光mri
一知道斷韌帶依啲要做手術醫生幫你book埋醫院時間做手術
醫生話你依啲patient 最正又有保險又知邊到出事好快solve到easy money
首先祝你早日康復

佢講啱喎,你冇骨折。

急症室冇得照MRI, 公立要排一年以上,要照MRI就去私家照,都啱喎

佢開頭冇照膊頭同腰骨xray, 後尾你要求照「浪費咗你三個鐘」最後都係冇野?咁佢啱喎,佢臨床已經覺得你X光唔大機會有發現。

其實,Grade 3 ATFL tear +CFL tear 係咪一定要做手術?不如你試吓自己Search 下google先,可能你會發現,conservative (唔法做手術)都係一個option, 真係唔得先做手術,等消腫先做都唔遲。

不過我認同嘅,香港醫療真係垃圾,另外一個回應好高質地解釋咗都係錢同資源分配嘅問題
人地法國醫院出名生仔你醫院都應該搵錯左

你呢類CASE想快上房有得照MRI,平平地私家應該係去浸會或ST PAUL,俾得起貴錢就去港怡或者養和,基本上半日內幫你搞點晒
香港醫療係勁在可以吊住你條命
點解斷左韌帶,仲可以去到韓國咁遠
醫保就係唔可以free ride頂多俾少啲
因為佢覺得其他病人比你更嚴重
比你更加有即時危險
一定唔止一千幾百

除了由薪資裡扣取所得稅,還會扣取「社會保險」(しゃかいほけん)的費用!

社會保險包含了「厚生年金」(こうせいねんきん)和「健康保險」(けんこうほけん),總費用大約是月薪30%,個人只需負擔一半,也就是說會被扣取月薪15%,公司幫忙負擔另一半15%,所以也有說認為是公司給予的福利,費率則依個人的薪資級距落在哪裡而定。

日本物價平香港少少都要15% 你比15%定自己理自己健康算?
https://www.health.harvard.edu/pain/recovering-from-an-ankle-sprain

樓豬可能比韓仔呃撚左 明明自己會好
係連登屌醫院真係嘥鳩氣,就算你畀人忽略到就死
連登仔對醫生嘅同理心遠超過對病人嘅同理心
仲會想屌返你轉頭

我明你啊Ching 無體驗過就永遠唔會明
如果可以搞大真係建議你搞大佢
加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞