香港啲醫療真係垃圾

1001 回覆
3780 Like 264 Dislike
大陸食野好平WO
我FD撩我返大陸洗牙,之後食2餐,又食蠔, 又食片皮鴨, 之後又睇戲,2個人都唔洗1000$加埋,
但係香港做晒依D野, 一定好貴先

P.S 北京樓個片皮鴨真係垃圾都不如, 返左大陸食片皮鴨之後
連護士發展一直受最高程度來自醫生打壓的南韓,政府也決心醫療改革,一直致力令護士行醫制度化,為市民健康努力爭取。香港呢?

現時香港醫療問題不盡然只是不夠醫生,還有是缺乏其他專業獨立地參與健康問題診治,特別缺乏的是護士的參與空間。醫生並沒有expertise於所有健康問題的診治,例如複雜傷口和造口問題是護士診治的expertise,所以深圳專科護士有法定處方權,在外國專科護士也已經有獨立健康問題診治及處方權數十年,經驗和科學研究已經證實專科護士診治病人健康問題療效至少等於並很多時優於醫生,包括更低的死亡率。
香港專科護士對獨立健康問題診治和處方權爭取多年甚麼執業範圍的擴展也沒有。連業界外的市民也早有這個訴求,有議員在立法會會議向政府提問會否跟隨世界發展引入獨立健康問題診治和處方權的Nurse Practitioner制度,而我們的醫務衛生局局長盧竉茂已即時作出拒絕。
(https://www.info.gov.hk/gia/general/202302/08/P2023020800602.htm)
去大陸三甲醫院仲好過係香港俾公立拖症
咪係,根本都無「生命危險」, 仲可以自己搭飛機去韓國,姐係醫唔醫都得。
佢要即日照呀,你起底就知想曬命,有個韓國老婆你問我答
之前整親去左排急症,現場8成人都係老綜去扮野睇醫生。係分流站聽到有條友話帶個仔(小學雞)來睇普通傷風 根本勁多人濫用急症室
應該老綜都要收返幾舊水睇醫生先解決到問題
政府賣地 高地價 咪賺左幾千億 每年開支十幾% 比返醫療
差唔多啦
有權有錢就全世界都係咁啦
特別係樓主用南韓做例子
咪又係財閥玩晒
急症室未死得人不嬲要排安耐
其實佢哋嘅醫療制度好過香港實就太多
冇得比較
深圳醫療當然好,好在深圳專科護士有法定處方權,香港專科護士對獨立健康問題診治和處方權爭取多年甚麼執業範圍的擴展也沒有。立法會議員建議跟隨世界發展引入獨立健康問題診治和處方權的Nurse Practitioner制度,醫務衛生局局長盧竉茂還即時作出拒絕。
(https://www.info.gov.hk/gia/general/202302/08/P2023020800602.htm)

香港商報:專科護士能出門診也能開處方 深圳擁有執業護士近5.5萬名

//在深圳,專科護士已進入「Next Level」——享有開具檢查單、治療單及外用類藥品權限
目前,深圳已有急診急救、傷口造口、血液透析、糖尿病等十幾個領域的專科護理門診。//

https://www.hkcd.com.hk/content_app/2024-05/11/content_8637049.html
係呀所以簡單嚟講香港醫療係用者自負
窮都唔會唔夠 係哂時間
已經做到最好平衡
約略估算 成億一部 日常開支 幾十萬一個月
一日照得廿個
2千蚊 10年回本
又捉到隻無知撚
你試下樓主個case去NHS睇
閪客格
醫療服務係咁樣計有冇緊急需要嘅咩?搭到飛機就等於冇需要?你要咁二分法嘅話,如果一個社會嘅醫療制度係剩係醫有生命危險嘅人,咁係個社會資源分配出現問題,因為無緊急需要嘅病人一定多過有緊急需要嘅病人。

再者,你用乜嘢界線去定義緊唔緊急?樓主講出嚟嘅事實就話你知,係急症個醫生錯誤判斷咗樓主傷勢,畀錯medical advice。如果樓主took his advice,樓主隻腳就有機會失去隻腳本身嘅功能,咁唔算緊急?
而家樓主唔夠膽覆啦

因為佢諗住串柒柒點知發覺而家戇鳩鳩捱咗一刀
健康緊要定錢緊要?香港人有錢去日本,睇一萬幾千蚊醫生就牙痛咁款
對上有幾條友講到明試過同一情況冇做嘢3個月自己好返
你又冇追po
你收撚皮啦
成個post講咩都唔知
急症室緊係救d就死既人啦
對於醫生黎講,mobility係次選,命先係最緊要
讀多d書再討論啦
又話想要MRI 跟住叫你照又屈人想claim錢
樓主應該麻醉緊,比人劏緊
超聲波排咩
肯俾錢一定好税率加10%得唔得先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞