香港啲醫療真係垃圾

1001 回覆
3780 Like 264 Dislike
咪係囉 就係樓主呢啲人拗柴都去睇急症 先搞到要等10幾個鐘
應該有生命危險先去急症 唔係當clinic用 搞到真係有危險嘅喺廣華等到死咗
香港太多同胞
少少野去急症室
年中 一千幾百人 跌親入急政室
個個mri 實比人屌死
見到樓豬直接拎香港公立醫療直接同韓國比就知唔使嘥時間睇
你用邊間保險
我都試過係港安入院照MRI
佢要我出院前找左數先
事後保險公司先比返錢我
你十字韌帶斷咗痛
你覺得醫生除咗俾止痛藥可以幫你做啲咩?
唔知點解痛可能有好多嘢要檢查,照完之後又多幾廿份report,睇完report 以要幫你諗醫療方案,之後做完手術又要睇下你康復成點,有冇手尾/其他病要跟…

你講一句痛其實人哋要做好多嘢,最簡單梗係畀止痛藥你啦!仲要去親急症嘅個個都會講到自己痛到就嚟死咁,點知你真痛定特登吹大d?
急症班醫生全部都當病人係犯咁
但去到其他科睇醫生其他正常
急症係咪垃圾集中地
X 光
MRI
CT
中學都有講有咩用針對D咩
脊椎33節你唔講邊度痛點幫你搵咩事
同胞樓主
希望你呢世都唔好再睇西醫
on9
得咪問佢有冇得直接轉介去骨科醫生囉
睇下情況有冇惡化
我係有屋企人係到做護士可以咁轉介先去睇
但個急症話冇wo~我地唔會咁做

你連正常程序都唔撚知係到幫醫生口
你試吓好痛嗰陣要等10幾個鐘、 你好難唔走
自己都有能力,唔想阻住啲有需要架人
認同求鳩期又成日話好少事咩都唔做
個個好似你咁話腳痛要照MRI,個急症要排幾耐?
話時話,去埋韓國都仲得,有幾急症?
其實你俾錢就可以即刻照
而家個問題係私家透明度好低
佢唔明碼實價講晒出黎可以做d咩

利申:試過
問題唔係樓主度
問題係好多人 事無大少都去急症室
咁咪影響左其他相對嚴重的人

不過家陣急症室都係分二種病人
一種係就死( 都做唔切)
一種係唔死 唔死就等下先

利申 醫院工人
公務員係咪有表現報告寫,做得前線應該有啲細,有冇得1823以帖主情況
你條友原來真係離地撚嚟
不食人間煙火仲嘈嘈閉
其實香港人均壽命世界前列

醫療方面唔會差得去邊

可能你覺得少少事都要做手術搞一大堆野開埋藥先叫好
香港醫療不嬲都係咁,公家資源年年都話cut
私家就首先問你係咪保險,有保險就將你個症有咁耐拖咁耐,唔死都拖到死
你呢啲case去港安養和
兩日照完上埋房做手術一樣四萬幾
咁其實你睇香港私家有保險都可以cover 9 成 同埋私家醫院來講 法國算比較平
咁又少一個醫生啦
大家又要排耐d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞