香港啲醫療真係垃圾

1001 回覆
3779 Like 264 Dislike
前排起樓梯有人唔小心撞到我 碌咗落嚟 隻腳拗柴
整傷咗腳踭 腰 同膊頭位置

跟住之後去咗急症室 等咗10幾個鐘
個醫生淨係同我照X光
佢話啲骨冇事 打咗個止痛針
跟住我同個醫生講,我知道啲骨冇事
但係我腳踭位真係好痛 可唔可以同我照MRI
因為X光睇唔到啲咩 搵唔到痛嘅原因

跟住之後個醫生同我講 你冇骨折,唔會同你照MRI
要身體檢查去私家
如果你再痛就再打多次止痛針
原本照X光,淨係照咗隻腳
我有同佢講條腰同膊頭都痛
但係佢冇照 後尾又再搵返佢照 前後嘥多三個鐘

咁政府醫院冇希望去私家
咁首先選擇我係去法國醫院打算去睇門診
咁睇之前佢哋又話唔會幫我驗傷嗰啲
(因為我係樓梯俾人撞落去) 要驗傷嘅話去睇急症
咁我又同佢講我睇咗急症,但係佢哋幫唔到我
跟住睇完門診 佢哋話轉介去睇骨科
又要等個骨科醫生返工 約咗下個禮拜
咁跟住我問一問睇完骨科係咪有照mri ?
佢哋就答視乎醫生嘅回覆
不過即使照都有可能要等幾日
照完等報告又要幾日
同埋全身照MRI 連埋醫生費差唔多3/4萬

以上就係香港醫生嘅收費同服務

咁既然佢咁同我講

我只係自己訂咗機票即刻去咗韓國
落機之後自己去咗大醫院嗰度睇醫生
我搭凌晨機去 早上七點到韓國
8:30左右到醫院門口 9:00有得睇骨科醫生
10點到中午三點全身檢查 醫生直接建議我照MRI
左邊間房照 右邊間間房等一陣拎報告

醫生睇完報告之後 問我做咩咁遲先過嚟睇醫生
你應該痛咗一排 因為我腳既前韌帶 同 跟腓韌帶斷咗?
需要開刀做手術

所有檢查全部一日搞掂

我星期二到韓國星期二檢查完 星期三假期
星期四今日同我講費用同埋手術嘅過程
仲喺我面前畫畫解釋 佢哋會點樣做
星期五中午一點做手術

韓國醫院餐飲

真係好想告個急症醫生 唔知有冇得告佢誤診
好多病人喺出邊等咗10幾個鐘
都見醫生嗰陣時只係講幾句廢話敷衍下
我都同佢講咗我隻腳超痛 佢都係無視
跟住之後個醫生同我講 你冇骨折,唔會同你照MRI
要身體檢查去私家

佢叫你出私家照MRI,你告佢乜?

公立醫院排MRI要一年以上
佢係無提我係需要照mri 佢都唔知我點解痛
佢只係叫我照x光 x光無野睇到 就話係肌肉痛
打止痛針 就完 如果佢有建議我照mri 話要等一年
或者寫轉介信出去自己俾錢照 都算 但係佢連講都冇講

< 如果我真係照聽佢講
無下一步自己檢查 真係會變殘廢
睇唒你全部內容
好彩你自己有方法救自己
如果好似一般小市民
真係死咗都唔知乜事
今日佢同我傾咗個價錢
全身mri + 其他所有檢查
連埋手術 四萬蚊港幣 (有國民保險)
之後自己有其他保險回返90%
埋單大約四千幾蚊左右

不過唔知手術之後要住幾多日院
佢哋話最少一個月 包左
有經驗嘅醫生一早走哂啦
法國醫院近你定典
你告佢咩你有錢早就應該睇私家

公立幾多癈老個情況差過你一樣排緊隊
點解揀韓國?
佢老婆係韓國人,佢有國民保險
我今日只係想分享 香港啲醫療咁樣再拖落去真係會死好多人

大部份人拗柴 照X光骨冇移位

去睇跌打呢啲咁守舊嘅嘢(無特別冒犯跌打師傅)

而睇西醫淨係打支止痛針呢啲錯誤觀念

其他國家d人民 我淨係知道韓國

X 光係有好多野睇唔到

而係需要用到mri

而一般市民都係用唔到 甚至比非常高昂嘅價錢先用到

仲要等勁耐 ? 做香港人真係好痛苦。
我住觀塘 初初去嗰間急症室係聯合醫院

我第一次去急症室嘅經驗 成世人
老婆係老公都有得包咁爽
私家佢唔同你驗傷 (如果你需要告人)

佢一定要你去急症驗咗傷
近 識韓文 醫療設備比較好? 診所多 有熟人 有親戚喺嗰邊 收費正常
所以你地去條街見到好多老人家行路都係拐吓拐吓 就知咩事
上深圳睇幾百蚊搞掂 快靚正
非緊急mri公立一向都無得即照
自己比錢去私家照

就算英國 加拿大都唔一定會
師兄係入左藉定係點所以有國民保險?
最抵死自己俾錢去私家睇 淨係着骨科醫生同埋檢查仲要等報告 前後都要兩三個禮拜 隻腳都變殘廢啦
咁你咪私家睇完再去急症驗傷,取埋份報告比公立醫生睇
正路啲關節位如果無骨折,但又咁痛,就一定考慮埋軟組織
個醫生唔作進一步考慮,好明顯唔想拎野上身搞咁多野,個體制10個煲得3個蓋,自然唔想進一步診斷或轉介,養成佢地嘅心態 覺得自己責任就係"危急/救命",其他一概不理
法國垃圾姐,大把日間都係一個星期內出到報告
私家仲耐過日間?
去過第二間醫院
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞