香港啲醫療真係垃圾

1001 回覆
3780 Like 264 Dislike
一般做法都係咁

公立:
痛->食藥->唔好->照x光->無事就繼續食藥->再唔好->做物理治療->仲未好->轉介你去骨科->到時有機會轉介你照MRI

私家:
痛->問你有無保險->有->即照MRI
跟本係想狂cam 錢
未體驗過
但我依家睇嗰間 朝早驗完 等一陣去隔離房就有醫生講解報告俾我 仲有畫圖解釋
我試係出面個啲醫療中心
睇個醫生同佢講咩事 邊度痛 想照MRI
然後即日都得照 都係係個啲醫療中心個度照
一個禮拜有報告覆診再傾點醫
你本身有保險?唔一定要去醫院先

利申:公院做 有野都係去出去睇
好彩我自己上網睇下 如果唔係真係醒唔起要用mri 先睇得清
急症最多只會轉介你排骨科專科 建議mri係去到專科之後嘅事
結論 買定保險下次直接私家搞
佢Claim錢還Claim錢,但你唔係就係想要照MRI? 咁問你有無保險再照有咩問題?

Btw, 其實正路搵出面掛牌啲骨佬再安排去出啲啲影像中心照應該唔會好耐🙃但你要保險包就正常要睇左GP先
香港醫療宗旨係病人唔死就得
臨死先再講啦
我就係聽到要等一個禮拜先有報告
跟住我打電話睇吓骨科醫生 時間由星期二星期四唔知中午嗰兩至三個鐘…. 心都灰埋 仲要俾勁貴嘅價錢
急症室不嬲淨係保fracture
mri就冇計,要排期,排到你都一年半載
今時今日留係香港地真係得自救
喺香港真係搵錢天堂

做吓詐騙 收吓租 壓迫啲平民

住就喺第二個國家住
樓主好果斷
以前嗰班政府d人都會喺立法會嗌吓交 做吓戲

依家佢哋做緊咩?市民都唔知有咩新政策係造福人群
有冇經驗根本唔係重點 主要係讀得醫都係為搵錢 留得公院都俾制度磨滑晒 起香港住左咁耐你應該清楚 公立野只係會俾基本野
其實mri有左好耐

你話公立醫院比基本嘢 但係佢哋嘅基本嘢係停留10幾20年前呢個先係問題
而家武漢大學畢業嘅都可以返嚟香港做醫生,唔醫死你已經執到
醫療唔好 搞到人人身體弱 身體弱,工作唔到 稅收又少咗

政府鼓勵人哋生仔 都係想將來稅收多啲

但係市民身體咁差 醫療咁昂貴 時間又長

想生都唔得啦 預期鼓勵人生仔

不如解決市民嘅醫療問題 身體強壯啲

稅收應該會多啲 出生率應該會多咗
可能唔啱聽, 但係根據 uptodate 的確無必要即刻 offer 你照 MRI
而就算有 ligament tear 都有可能會自己好翻, 未必要開刀做手術
CT香港公立都要排半年至一年
MRI要年半以上
主要係mri貴,每間醫院得1部機
醫療資源又年年cut
但係同道理 唔理都有可能會變殘廢
1部…..? 我有無睇錯 咁大間醫院得一部 香港有冇咁窮?啲錢去晒邊
MRI 如果講公立醫療系統
“全世界” 公立醫院既MRI 都要排期

MRI 唔同CT,
CT一嘢就搞掂

英國嘅話大概等6-18 個禮拜

加拿大全國平均10個禮拜

新加坡要等三個月

咁當然香港要等成年係更加黐線
我亦都好同意香港醫療資源嚴重不足

但另一方面,
雖然我唔熟悉韓國醫療制度
但樓主講得要用國民保險,扣完都要比4000幾
咁應該係住喺韓國嘅私家醫院

你用私家醫院等MRI嘅時間同全世界任何一間公立醫院去比
都係唔公道

老老實實
法國醫院出名係私家界嘅公立醫院
服務質素真係好撚柒一般

只可以講你去錯醫院睇醫生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞