香港啲醫療真係垃圾

1001 回覆
3780 Like 264 Dislike
終於有人同我一樣感受,我朋友係韓國人,有次佢皮膚出疹,帶佢去睇皮膚專科,個醫生就咁望2眼,問幾句,然後拎枝類似雪條棒嘅嘢係佢手臂上划一划,等一陣見到條紅痕就話佢皮膚薄,再9up一輪,最後又係開類固醇俾我哋
我朋友問點解冇做任何皮膚敏感測試或者其他test, 最後當然醫唔好,但盛惠$1000
話明急症,唔死得人梗係叫你去第二到睇
其實而家凌晨時間有無安排病人照MRI 反正部機唔可以停
係屌公立醫療系統
例如?我都想知
咁多碳水,
無比全紅肉走碳餐,
想毒死外國人
咁同加拿大啱啱相反
吹大左啦老細
你會唔會咁天真呀
開個post屌完 就話何不食肉糜

俾你讚既韓國都醫生罷工啦
全民醫保舊錢應該點嚟好
香港醫生只要你唔死得,係唔會理你。只會講 d呢情況日日見,開止痛藥etc.
不過講真,有時都係睇邊間醫院。當然所有公立都係垃圾,就算醫生建議照mri都有排等,但係上次拗柴嗰陣去私家,本身自己以為淨係照X光(因為冇經驗),但係醫生都即刻建議照mri,第二日即照,即有初步報告。
生物製劑係大陸好撚普及 周街都係
如果你有買大陸醫保好似幾百蚊一飛渣
係香港仲咁on99比類固醇你 一係比抗敏一係比抗生素你
我就係打Dupixent
急症話明係急症,又唔係身體檢查,醫左你緊急野,其他你自己慢慢攪,唔啱咩
1. 你俾人撞完碌落樓梯應該要報999 call白車,咁樣入政府會快好多,即刻有位俾你照。

2. 就算你自己去睇急症,拎左報告自己再去私家照,法國醫院會唔會只係得一個骨科醫生 私家急症醫生都可以refer你留院照,今日冇位咪等一日,同埋佢地會幫你call到骨科顧問醫生返嚟,咁大間醫院唔信得一個骨科囉。

3. 真係咁唔等得咪轉醫院,你咁樣飛韓國咪一樣用咁多時間

4. 你都係想曬命你有個韓國老婆姐,以後住韓國啦ching,唔好係香港生活
好羡慕巴打,十分認同香港醫療係廢物
巴打知得好詳細
實習醫生而已 果班已經炒晒
話香港醫療垃圾既人一定係平時無病
個突然要去醫院一次
全民科水就每人一個月一千幾百走唔甩
日韓台都係咁

不過有班大種乞衣一定屌
我上次walk in睇私家,即日有得睇醫生照埋mri,第二日已經出埋報告
會唔會係法國醫院垃圾
香港急症只係for肉眼見到好嚴重嘅受傷同埋發高燒嘅小朋友用
其他一律歸類為廢老同一般巿民呃醫生紙呃藥用呃受傷用嘅政府醫生

至於私家,我又未試過有你嘅待遇(住過3次)
不過你都唔好expect成個process可以好似你喺韓國咁快
因為一向都係程序行先,同埋要等醫生
你想急想快?一係你就嚴重受傷有生命危險,不過如果係呢個case嘅話私家醫院最後都會送返你過去公立醫院
留港撚值得擁有系列
呢啲case 其實大陸醫院會唔會仲好過香港?
利伸未睇過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞