香港啲醫療真係垃圾

1001 回覆
3780 Like 264 Dislike
同意
我都諗緊 傷到咁係咪要成程搵人推輪椅係屋企出發 去到韓國醫院
果堆人話唔駛咁高分都讀到醫喎
我屌 仲以為有咩計仔
政府夠唔夠錢請咁多醫生先多⼀個醫生又要搭多個護士
不過MRI又要排成年又唔關醫生人數事,要加幾多MRI先夠?跟住又要請多堆放射治療師
私家其實都要等幾耐吓
Pin 啦樓主
巴打有冇高見改善
定係現時香港嘅醫療制度已經選擇咗最合適香港嘅方案
韓國咁好, 唔好喺香港住喇
同老婆返韓國啦
嗰晚凌晨四點去到,第一個係我
樓主唔夠膽啦

佢有韓國醫保跟本就無討論空間

佢香港無買醫保講經咩
我覺得#312講嘅最合理
當然公立留唔到人都係事實,再加移民潮
樓主不如pin番#64正視聽
韓國醫生係咪罷緊工?
明明樓主有去私家,亦知道香港私家嘅價錢

同價錢,服務不如人

其實樓主呢啲明顯係受傷引致嘅問題check咗冇骨折已經可以直接做物理治療
睇醫生只會叫你食藥
因為韓國入面係有其他問題

乜自己google 吓
醫生唔夠已經係你唔能夠深入睇症嘅門檻啦
醫生唔夠自己嗰啲都唔夠 仲有夠醫院咩?
有經驗嘅醫生全部都屌緊香港醫療制度
如果真係隻腳拗柴,冇人話一定要照MRI,因為唔影響management
因為如果真係傷到lateral ligament,都唔洗手術
冇大型研究話做完手術會好過唔做
甚至做完手術復原,可能慢啲
https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD000380.pub2/full
只要接觸深入少少香港醫療,唔係傷風感冒果d, 例如有情況住院,就知香港醫療好廢,治療方法好過時(針對普通人)。

其實香港醫生好多時候比唔上台灣,甚至大陸主城市甲級果種:醫生手術操作,治療方法比較大胆進取。
全民醫保啦

現時一定唔健康,政府專科門診多人到街市咁抽血站買珍珠奶茶咁多人
有時打波傷筋都係跌打
明了
如果個完全斷唔會咁易行到去韓國,同埋一定要做手術接駁
因為個條韌帶係踝關節比較重要同作用大既部分黎
我懷疑係部分斷開,即不完全斷,好多人其實扭傷都係呢種,只不過唔會個個比幾千蚊去照,如果真係呢種其實唔洗手術一樣可以好返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞