香港啲醫療真係垃圾

1001 回覆
3780 Like 264 Dislike
職業嚟分嘅話留港比例最高就係醫生
講緊剩係供「健保」係月薪4.69%
啱,不過起碼要refer去睇physio做rehab先,如果complete tear做完conservative treatment 唔得就再安排手術做repair。不過公立應該問完你咩事跟住無做任何physical examination就趕你走,如果唔係做個anterior drawer test feel到咁鬆都會suspect complete tear

利伸: physio
香港低稅率只係一路以來政府灌輸既一個說法
香港行高地價政策,相關既地價其實都係一種稅收,只係政府冇字面上話你知收緊錢
其實最簡單
綜緩同公務員睇醫生要有minimum co-pay
政府開公立通宵診所分流非緊急病人
再強製公立醫院接受大陸既CT同MRI報告
就已經解決咗好多問題
我就咁睇都千幾台幣一個月
一部mri幾錢?人工幾錢?做一個case要幾耐?
貴係正常,全世界都貴
咁英加澳重稅 Vancouver Toronto Sydney Melbourne London都咁貴樓價即係點
MRI 照骨係冇signal,所以唔應該照mri,照CT
相對上 真係唔急
無 只係x光 初初佢都唔肯照
樓主呢個情況真係未必要開刀咁大獲喎
除非係完全斷哂先要開刀
你有冇數據移民少左幾多醫生先?冇就唔好9up,1%都唔知有冇,香港做醫生同外國做收入差十倍以上,你自己去私家醫院睇下做開班友仲係唔係到先再講
其實韌帶傷有分唔同程度
最嚴重既全斷當然冇用
如果係撕裂程度既,唔睇都會自己好返,不過,過程會痛,腫,咁上下
“而家”香港公院啲急症醫生同護士,當自己上帝,全知全能,可以靠心跳血壓就知你有冇問題,嚴唔嚴重
咁韓國呢度使咗幾多錢?
樓主可能係撕裂only
啱啊

即係業主有幫手交税俾班公屋撚睇醫生

3百萬人住公屋
我個case 洗唔洗逐個字打出黎比你判斷?
發覺係咪都比粒膠既人多數都係on9

包括閣下同上面果位
果陣香港話要做全民強制醫保都屌哂鬼

而家羨慕台灣咩
點解呢度會係世界最長壽的地方頭幾名
你本身有南韓國民保險其實仲有咩討論空間?
你唔好彩去中間top three閪嘅急症室醫院
趕走班要大種乞衣就啱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞