香港啲醫療真係垃圾

1001 回覆
3780 Like 264 Dislike
據我所知,喺韓國係無公立醫院 所有醫院都係私人 背後有政府資助
香港醫療係每年都比人扣錢
Ct就有幾部,mri係得1部
用佢哋個思維
MRI 應該一日做唔到好多客,
用公共資源去玩唔係好合乎效率

所以主要M R I都係靠refer 去私家照,拎個半價定七折

得罪講句
係放棄咗唔少人
但係好可惜個醫生連轉介信都冇張
淨係話我肌肉痛 但支止痛針 然後叫我返屋企
嗰頭連登仔反泡菜醫生 呢頭吹奏泡菜醫療
哩啲真係靠自己做多啲search, 有時佢怕麻煩唔講 唔問多幾句, 自己又唔識 唔知要問啲咩
BTW 以前睇個骨科 解釋個mri比我聽,之後我查字典又上網搵資料,原來佢講到鳩流流 全部野挪埋一嚿hea答,好似覺得“講你都唔識啦”
我果陣同個醫生傾
佢真係有種“講咗你都唔識嗰種感覺”
條友真係好似睇低我 佢連解釋都冇…….
佢連我點解痛嘅原因都講錯 檢查又無=.=
真係得個屌字係個心到
Yes,
所以先可以咁快照到M R I

香港呢隻叫The Beveridge model
簡單啲嚟講即係政府包底

窮人有錢人都係一個價錢,而且保證低價 or free
例如你做一個大手術,同醫一個感冒都係差唔多價錢,$100就包晒所有嘢
所以就會造成公共醫療系統負擔好重

你韓國呢種係另一種玩法
靠全個國家嘅人另外買保險
私營醫療主導
由保險公司同醫療機構deal 個價錢

好處係可以好快咁接受到服務,
唔好處就係,通常保險好撚貴(台灣除外,因為佢哋自己規管咗醫療收費,靠壓榨醫療人員薪酬維持體系)

又或者保險好多時都包唔晒醫療費
所以要自己額外俾錢
好似你而家咁,要額外俾多幾千
好撚幸福
咁樣點解香港唔咁做
公共醫療負擔好重 講就咁講 我星期二睇醫生
星期五就有得做手術
如果唔係星期三係公眾假期 我今日做咗
其實你諗下
年中幾多你依種病人
個個都xray ct mri一條龍,十世都排唔完啦
唔係緊急到就死都唔會幫你即照,死左條心佢吧啦
更何況你果幾條ligament tear, 你諗下大把人acl pcl斷左都要排期照,再做手術,期間一樣行到路
你返屋企痛足一兩星期再諗啦
fracture最緊張,係因為fracture既話會有機會令你有compartment syndrome, 隻腳壞死,要切呀,因為d血管神經有機會比d. 斷骨插傷左不停出血,令個壓力增加影響blood flow
之後做物理治療點計
唔知 做完手術再update 依家係好攰 但係又好緊張瞓唔着
因為香港係一個好特別嘅地方

第一佢稅率低,
但因為玩呢個政府包底嘅Model,
所以醫療嘅負擔好大

其他國家玩呢個Model嘅,稅率都好撚重

所以實際上,
如果要更完善呢個Model,加多啲資源,一定要加重稅
香港人肯唔肯先

香港薪俸稅1x% ,包咗公立醫療開支
冇強制性醫保
冇交稅嘅人(包括啲免稅額扣晒嘅)都可以用低價享受醫療服務
逐次計算
你唔睇就唔使比
基本上公立醫療嘅收入係完全cover唔到支出
(Eg 每個急症成本2.4K ,但收費只係180hkd)

破唔破產就睇政府嘅收入

另外,
其他歐洲國家好多都會有全民醫保

每個月一出糧就會強制性咁扣除你既收入,
好似德國咁係14% (你自己出7%,僱主出7%)
呢樣嘢係薪俸稅以外嘅支出
加哂所有嘢可能佔收入25%到40%
無論你嗰個月有冇睇醫生都會收

基本上去睇醫生Mostly covered(但有機會要俾過咗上限嘅收費)
但一啲升級服務,或者比較好嘅醫療機構就要額外俾錢或者買一啲私人嘅醫療保險

破唔破產就睇醫保個pool

而家香港嘅情況係,
你唔睇病就唔使俾錢
但你覺得香港人肯唔肯每個月比一大筆錢去買強制性醫療保險,
跟住再同你講,其實仲有機會要有額外收費
咁即係喺香港搵錢/收租 外國住
其實一個意外死撚左仲好
所謂亞洲四小龍係四個不同嘅地獄
但香港呢個閪到連基本維生嘅野都好撚差
小至搭個垃圾閪鐵嘅入閘機,大至醫療系統,全方位撚9你
所以我寧願死好過係香港醫
點解會有國民保險
點解會識韓文
唔照其實睇跌打有冇用
正路係咁

不嬲預防性檢查/ diagnostic test香港係做得好差,
而且公立排得好耐,私家又收費好貴

集合咗公營醫療同私家醫療嘅缺點

所以以前啲人嘅折衷方法,
好多時會去台灣做檢查 ,再返香港公立醫病
(收你外國人價錢,都平過喺香港做檢查)

而家啲人就會返大陸做檢查
再返香港醫
(好多人以為唔受理,但香港其實係會睇)

所以真係冇錢,好遺憾咁講
窮人其實返大陸做檢查係一個折衷方法

因為香港相比好多先進國家而言,呢啲檢查真係好撚柒貴
(唔好用美國比,美國喺全世界嚟講都係好異常)
一部MRI機分比全區幾十萬人用 就係有咁嘅效果
我都明白樓豬 亦都試過類似情況
喺香港無返幾個臭錢睇私家 真係等含
個緊急程度好難同啲廢佬爭
咁就視乎你個殘廢定義係咩
公立就係keep 到你唔死, 其他一律當係elective 處理
病人當然覺得自己情況嚴重需要即刻做乜做乜

但係可以話比你知每日都好多老人家跌斷骨, 好多糖尿到手腳爛曬細菌入血要斬, 呢堆病人比你更需要儘快做手術
屌 on9
出返去先
想知差唔多稅率嘅新加坡醫療制度係點
韓國埋單用咗幾錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞