香港啲醫療真係垃圾

1001 回覆
3780 Like 264 Dislike
問agent啦問連登
每間保險policy都唔同
算喇,講呢啲實有人屌鬼 之後又吹奏 啲有醫保既國家 又唔諗下 舊錢係點變出黎
有錢/有醫保都仲去等, 小病等到變大病真係唔抵可憐
其實唔係
香港好多私家醫院手術唔撚做
同埋好多射返個波話冇呢個專科唔鳩做
如果話窮 睇你覺得香港醫院係唔係貴
邊間私家,點解可以唔使找數就出得院?
香港開普通診所,做醫生都搵幾十萬一個月,都唔好話專科做手術

讀完醫 唔做醫生賺錢你就真係天真,有既100個總有1,2個,同去做無國界醫生比例咁上下
仲要留佢响到做physio半年
又賺一筆
依加香港其實係變相懲罰d有病嘅人
但諗深一層如果你個人健康唔使用資源係冇問題
一個人健康某程度上可以係自己控制
呢個制度keep住其實唔係好多人想像中咁差
外國可能係咁,但你拎亞洲黎比就好笑 就好似泡仔好多專科醫美咁香港就唔洗講喇
除咗醫護既價錢,香港地人口咁多地咁少, 地既成本其實都好貴, 依個我都係回應緊離地樓主話點解每間院會得一部mri機, d錢去曬邊, 第一唔係咁易有位起, 第二起到冇radiographer做, 第三做完有冇醫生睇
btw

睇到樓主第一張圖寫broken 就覺得搞笑

公立啲醫生真係呃飯食的, 特別係急症嗰啲
利申試過同你差唔多Case 不過無咁傷
Laymen同專業係唔同架啦 唉
佢地當然希望自己比$180咩都做晒啦
都慣晒
依家拎住份mri事後孔明咁講實岩既
但同事們知guidelines 就明
上面都好多人講左

不過香港公營醫療的確係有好多問題
但呢個case就illustrate唔到
純粹係呢條友好唔gur者
香港就係咁撚樣 政府排呢D野 例如超聲波 mri 排撚到死都未照到
但真係冇計 所以咪話窮人唔好病
講多少少
我之前有類似情況係都係腳傷
我冇入急症 (因為小弟急症經驗豐富)
直入荃灣港x 即日就插到位照mri 唔知係唔係好彩 (其實我唔嚴重)
但一定冇你係韓國咁即時睇報告 我冇記錯係格一日先有得睇

呢啲唔係醫生嘅職責咩?
做醫生想做仆街搵錢既都唔做公立急症喇
人地要hea既去開診所喇
有錢就要留係香港醫?你有無去過你所謂星馬泰韓醫?我兩樣試過,醫生質素係好過養和港安喎
高膽固醇關唔關事?
佢話我咩酵數正常
好多時唔係唔想去私家,係因為意外要搵急症室出報告先claim到但公立又頹,都唔知點好
醫生又賴制度問題架啦
第一大陸有醫保 你有冇每月出糧課金?
第二簡單嘢大陸醫冇問題 覆雜少少你信邊個?
你覺得大陸醫生同香港醫生質素冇分別?
屋企人做醫院 大把居大陸港人死都要死返嚟醫
佢都唔算乘機搵着數啦

政府醫生唔係會寫轉介信去私家照收平啲嘅咩?
韓國唔係醫療 罷工咩,又可以咁快有位
而家香港地已經係self help社會嚟架喇. 去餐廳自己落單自己攞餐具,唔好煩到啲staff. 同理有病最好自己死埋一邊唔好煩到醫生,最多你死咗有人會幫你執屍
Pin左 準備做手術
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞