有冇跑步撚入嚟吹下水 (95) 日日都打水戰

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
又有高手
第一次入嚟講嘢
近排研究緊心率 想問下呢個我7k心跳係咪太高
基本上係接近比賽心率
訓練嚟講唔建議長期咁跑
真唔真呀
阿歹呢個pacing都無你咁低
跑左一年 4:25 123心率 我跑easy5分頭第2k都已經13x
呢個係上次比賽嚟 不過我練跑interval都長期zone 5 睇嚟個pacing唔好咁aggressive先
行路都12x
你講我姐你咪扮

尋日阿歹跑10k心率都無上面師兄咁低
可能係開心錶呢
可能佢sub210水平
在座各位都係垃圾
骨骼精奇既師兄
一年110 km就壓到心跳120 4分半披
可能玩開環法間唔中跑下步cross train
黃生個外卡位可能畀咗佢呢
不過首先要係田總運動員
奧運外卡:

今奧運屆只有100米 800米 馬拉松項目可以申請
所有項目截止申請日期係5月31。
喺一個NOC冇任何運動員到標 (淨係計田徑)嘅情況下會獲發一張外卡。
申請嗰陣會提名呢幾項入面水平最高嘅運動員
(aka 上篇講到分數計算分數方法,最高分嘅人/世界排名最高嘅人可以獲得提名)
提名後有待世界田聯決定批唔批准嗰位運動員嘅外卡。
外卡申請結果會連同世界排名截標(6月30)統整後一齊公佈。
即係就算被提名,
如果世界田聯裁定水平不足都唔會獲發外卡,所以一定會揀最高分/排名嘅運動員嚟提名,
增加獲批機會。

只計呢3項嘅香港運動員嘅話,
目前世界排名分數同排名如下

男100最高分運動員: 1068 (652th)
女100最高分運動員: 1058 (635th)
男800最高分運動員: 914 (1467th)
女800最高分運動員: 未有運動員上榜
男馬拉松最高分運動員: 1034 (1081th)
女馬拉松最高分運動員: 983 (1090th)

分數+排名嚟睇,獲提名外卡就係男女100米選手之爭。
會唔會太勁
田總都要派人跟去(順便遊埠) 梗係搵個增加獲批機會嘅人啦

冇㗎啦
如果係跑黃金(凍)
1.盡量係有冷氣跑步機做, 跑街太熱強度會錯晒(太高).
2.哩課係賽前2星期做, 賽前1星期改為10KM M PACE
3.之間慢JOG 800米至1KM, 其間補水/補糖

有神快拜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞