有冇跑步撚入嚟吹下水 (95) 日日都打水戰

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
我係唔會企 自己經驗嚟講 心率降得太快會呼吸有問題

利申:唔係用跑步做interval 驚爆膝
你有無睇佢本 Outlive: The Science and Art of Longevity?
喺我書 list 但未開
用咩做?單車機?
係 穩定好多

因為跑機都有問題 你唔係自主控制個節奏

心率飆太快 降太快 都會有問題
即係 4 min sprint 4 min rest 4 times?
咁聽落又 okay,應該唔會太過痛苦
我都有諗過 join gym 踩車,好似可以當 cross train,唔使日日跑

你踩車有無話點 set?
使唔使 set 阻力個 d?
不過諗起,跑步人,跑 interval,可以順便修正埋跑姿,都有需要真係跑下地
你嗰4分鐘都係要爆到極限

interval點都係辛苦㗎啦

好彩一星期一次就夠

如果你想玩馬拉松 你要計20%訓練時間 可能唔止1次

利申:為健康就夠
我係會set一定阻力 低阻力個心率上唔到去

順便加強腳部一定肌群
睇咗

講埋飲食 睡眠 同埋 社交

年度best seller

可惜呢度冇人識 成班人都係經驗之談
我睇下先

有興趣大家都可以睇下
https://annas-archive.org/md5/061b103f9bb7ac285bf8a2863af70955
Peter 係用lactate計 冇講心率百分比

我自己係上到maxhr 差唔多90-95%

可能都仲未最盡 但原則上一定要喺zone5
呢到大部分人都冇乜見識
大師兄都仲係學習緊

然後呢度就會有人話唔洗理咁多個心率
又會有人走去擔心佢會跑到悶無哂興趣
明明問嘢果個都未出聲話悶

我都係常人,….同你一樣,哩d咁高強度好耐無玩,都會高估自己/抗奮攪衰咗

咪下次囉,攞經驗哩d野,大家一樣會做得唔好
做得唔好咪下週改善吧
我其實係同意㗎,好多人跑步未必係想要做到一定成績,想出身汗健康又得,想挑戰自己又得

如果係一般kol講呢啲一般資訊好正常,不過對於專教跑步嘅channel,我會expect專業啲嘅講解

點解要跟zone 2?有咩盲點?(心率量度方式誤差,新手唔知最大心率,最大心率公式誤差大)
我呢邊冇雨
好開心
我係6~7前都係白紙一張, 上網問人, 撞啱個我的百樂, 將我由初馬4:2X到19年尾跑進3小時內都有個好強的綱友俾ADVICE我(當然我自己都有睇其它野改進, 但好多野都要拜哩位網友我先行少非常多怨往路).

但我睇哩D比較彈性, 會自己略調一下.

佢就建議我休3MIN, 但我休2MIN心率已跌到好低好低, 我就TUNE攞個中位數為休2.5MIN算.
結果係合理的, 如果唔順咪加D, 減D咁.
練習都要自己REVIEW, 慢慢改善.
係呀, 所以唔好係我地哩D有小小OVER咗 的人角度睇人地.

講健康跑, 發哥一定健康過我啦.
我地CHUR CHUR CHUR CHUR, PB PB PB PB 咁方向, 一定扭曲咗.
增加受傷風險.

如果要健康, 強身健體, 真心跟發哥好過.
發哥有辦你睇, 佢自己好健康, 跟佢個D藝人都好健康.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞