有冇跑步撚入嚟吹下水 (95) 日日都打水戰

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
跑6休1 平時返工盡跑 冇少少時間都冇就放工跑 跑完先返屋企
井咁多嘢有啲阿媽係女人,有跑好過無跑

問得Zone 2睇得呢個post嘅就係想進步,有效率咁訓練,如果只係簡簡單單跑個步,就唔使咁認真研究點跑好啦
見前面有 ching 正面 d 答左問題既答案,我分享多個面向

一個初入門既學生想要了解物理學,問,世上最頂尖既物理學知識係咩?
有人答佢睇 journal 就最 update,咁係啱。

但可能佢個問題意識本身就有問題,即,初入門者去讀 journal articles,d articles 知識上係啱,但呢個行為對佢嚟講唔係最有益。

不過你可能覺得,呢 d 無具體知識既安慰,對想認真跑步既人嚟講,只係分心?
我都覺得可能係。

不過之前個 reply 收唔返,都無計
簡潔D就 ZONE2主練帶氧(等同燒脂)能力
心率太高帶氧(包括燒脂)練的比率就低.

啦, 最緊要拉埋燒脂入局, 大眾關注度必增.
見你講得咁玄,咁我又講下。

呢d我會叫悟性,有d人一點就明,有d人點極唔明,有d人呢就以為人地老點,要自己搵個答案出黎。

前者好簡單,just do it。

後兩者就各自係無間地獄輪迴,運氣好就逃得出,運氣唔好就繼續轉轉轉。
睇完你呢個 reply ,明白講野要具體 d 簡潔 d
同埋補充返, ZONE2有氧訓練係一種訓練.
threshold, VO2max 都係. 大家都重要.
而集中練ZONE2訓練, 有另一個名稱, 叫練BASE
練BASE就係練基礎, 好適合新手集中去練, 老手練一個12WEEKS PROGRAM, 首一個月或更多都會較集中練BASE.

一個新手, 你叫佢去練VO2max咁高強度, 次一點THRESHOLD, 練得未必理想一回事, 其實承受受傷機率亦會好高, 因為其較少用的肌肉組職並建立得好好, 比一般跑者更易受傷.
想跑全馬,平時一 week,多數一日長 LSD,一日 tempo (即係 threshold?)。

係咪通常會加多日,點都要練 d interval 去練 VO2max?
我自己好耐無跑 interval
歐洲人去柏林都得
但倫敦好似比柏林多人報
跑季跑太多,休季跑少啲放鬆心情
好似我咁
Journal article 既 abstract 都正
Threshold心率定義就係個人跑到一個速度時, 累積乳酸剛好等同排出乳酸相同.
哩個數值約為最高心率的80至85%左右.
略比TEMPO強度的心率低小小, TEMPO算係針對哩方面來練, 因為TEMPO略略>Threshold, 練到乳酸忍耐度, 提高乳酸忍耐度.

如果你係想夏天練隻全馬, 未到水準好難練.
包括我都好難練.
我一定會改在有冷氣的跑步機練.
之前未咁熱, 我為BOSTON備賽, 都放咗好多課係跑步機, 咪講話依家咁熱....
同埋新手唔太建義練TEMPO, 好易OVER咗....咁多OPTION, 不如練其它?
其實就算天涼, TEMPO對於新手都唔易練, 新手未必有哩個位, 好容易跳到好高強度, 變成又無速度, 又高心率...
長LSD (long slow distance. 都算ZONE2 TRAINING)都難練, 又係好易OVER
咁不如夏天就練速度算.

我自己依家就CUT咗好多, 里數極低. 同埋比較短的ZONE2日常跑
集中練速度算.
速度是皇道, 玩得愈耐, 愈明白哩點.
里數哩D..你健健康康實慢慢累積到O既.
而速度相反會隨著年紀而流失.
依家玩的偏好高強度, 都係CHUR VO2MAX, 休息偏好長.
咁城市又倫敦吸引D O既..
For 全馬, interval 入門有無話跑咩好?
譬如 for 全馬,洗唔洗跑長 d 既 interval?
(即係 800m 既,係咪總係適合過 200m?

---

我自己 LSD 都係 1:40 - 2 hours。
Tempo 就 20 - 30 min。
都係 hea hea 地
想要啱啱 meet 到 d 時長就算。

Interval 都想係咁。
有無話最少跑幾多 sets?

https://hnr.hk/running-tips/跑步教學.間歇跑-interval-run/

> 休息比例為 1:1-0.8 (例: 400米跑2分鐘,休息時間約為1分30秒至2分鐘)
> 每次訓練不少於6組 (新手可先嘗試4組)

4 組係咪都已經可以開始見 d 效?
INTERVALS強度夠, 速度夠就見效.
禽日主菜我哩個(仲跑爆咗...)
1KM 約TEMPO速快小小, 約2:30 REST(啱速)
1KM 約2KM速, 約2:30 REST(啱速)
1KM 約TEMPO速快小小, 約2:30 REST(開快咗...)
1KM 約2KM速, 約2:30 REST(開太快...爆咗, 只跑咗700米)
1KM 約TEMPO速快小小, 約2:30 REST(又開快咗...)
就5隻而矣, 我還在學習中.
我確信有效,
本週另一課會以200米為主, 都係好高度混次一點高強咁練.
再之後會混D 300米為主的練

依家練速度, 就攪好速度算, 其實無得咁貪心.
全馬就到入季建議你跟個D 12WEEKS 馬拉松表來練. 都係漸進式, 由BASE多>>>強度, 好多人包括我都係咁上下課表.
3:40 pacing 應該係我極限,再短距離都無咩印象跑得快過 3:40

你 rest 係比較隨心,主要靠體感?
我唔知馬拉松選手啲經驗係點

科學原則最有效率係要用時間計

最起碼3-8分鐘嘅sprint 同最少3分鐘嘅recover

最簡單係我之前講嘅4*4 approach
運動場 interval 係咪著薄底多?
定會著碳板?
(不過我自己未買碳板
有無 link?
4*4 approach 係咩?
4 min 既話,咁 1k 啱
有無聽講,rest 時,企同慢 jog 各有咩優缺,定慢 jog 總好過企休?
我無薄底鞋, 我著咗NB3 來練乍...
我有時會用D舊賽鞋來練, 即係比賽用到殘殘地, 用來日常練習.
同埋我唔受得薄底, 有舊患.
我無薄底鞋, 我著咗NB3 來練乍...
我有時會用D舊賽鞋來練, 即係比賽用到殘殘地, 用來日常練習.
同埋我唔受得薄底, 有舊患.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞