有冇跑步撚入嚟吹下水 (95) 日日都打水戰

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
頭幾隻再慢少少
明明頭po Daniel’s running formula基本上有齊所有跑步需要知嘅嘢(但後面啲training plan真係cls
入面基本上有齊呢度師兄講嘅大部分workout,仲有埋每個workout嘅作用到底係咩,跟佢個框架砌嘅點都唔會差得去邊
vdot pace亦都係個好好嘅參考(雖然我自己就跟身體感覺多過pace/hr個數字)
真,最撚醒係你
想問下除左600ml 有標示,仲有無其他水位標示?
vdot pace 搵下咩嚟先
最後 interval 都係上唔到 zone 5

不過跑完感覺幾好,好似有做左一 d 野咁。

我本身都唔鍾意 LSD 架!
太花時間,會無半日,又唔特別舒服(30 min easy run 最舒服
https://vdoto2.com/Calculator

真係幾準。
我無睇佢,順心去跑,好接近佢 d suggested training pace
唔建議咁夜跑

建議睇返之前我講嘅嘢
粗略見過,返工前做到晒帶氧同重訓,睡前 5 - 6 個鐘唔建議做運動?
之前無聽呢個 term

以下描述啱唔啱?

是一種速度訓練,通常在長跑結束後或比賽開始前進行。以約100公尺的距離為一趟,從慢跑的速度均勻加速至最大衝刺速度的95%來跑,加速的同時要保持輕鬆流暢,過70公尺後逐漸減速,最後再慢跑1-2分鐘放鬆,每次做4-10趟不等。

Strides對姿勢的調整與提升最高速度很有效果,一週進行4-6次的衝刺練習,能夠幫助身體記憶快速跑步的姿態,也少了因跑累就懶散而變得慢又沒效率,姿勢又醜的毛病。在比賽、間歇跑和節奏跑前,可將Strides當作暖身提高心跳率,避免接下來的高速跑動帶給身體負擔。

[url]https://running.biji.co/index.php?q=news&act=info&id=6840&subtitle=小辭典[48]%20衝刺練習,%20加速跑,%20Strides[/url]

---

我可能之後既 easy run 都駁一個咁既練習先
不過諗起,跑步人,跑 interval,可以順便修正埋跑姿,都有需要真係跑下地
之前無聽呢個 term

以下描述啱唔啱?

是一種速度訓練,通常在長跑結束後或比賽開始前進行。以約100公尺的距離為一趟,從慢跑的速度均勻加速至最大衝刺速度的95%來跑,加速的同時要保持輕鬆流暢,過70公尺後逐漸減速,最後再慢跑1-2分鐘放鬆,每次做4-10趟不等。

Strides對姿勢的調整與提升最高速度很有效果,一週進行4-6次的衝刺練習,能夠幫助身體記憶快速跑步的姿態,也少了因跑累就懶散而變得慢又沒效率,姿勢又醜的毛病。在比賽、間歇跑和節奏跑前,可將Strides當作暖身提高心跳率,避免接下來的高速跑動帶給身體負擔。

https://running.biji.co/index.php?q=news&act=info&id=6840

---

我可能之後既 easy run 都駁一個咁既練習先
> 過70公尺後逐漸減速,最後再慢跑1-2分鐘放鬆

唔慢跑咁耐得唔得?
可能試下剩係慢跑 1 min
認同 好似我呢類上山落山 路跑馬路 隔離同車平排
一跣就gg 了 所以頭先中途巴士quit 了
練野唔一定要板鞋, 就算有板都唔駛炭板
vdot話我有sub 3
258 有排都做唔到
我入半馬成績,佢 equivalent 既 10k 同全馬,我都覺得自己做唔到
自從渣馬傷左之後 第一次練番 interval ... 本身plan 10隻, 最後食左9隻, 最後1隻其實可以食埋但應該要9成辛苦, 我放棄
我都係入半馬
佢5k 10k都準
但全馬個成績我仲有段距離
我入半馬 5k同10k計慢左
始終實際時間都有好多其他因素影響
我而家懶得做time trial所以直接用tempo effort隨心跑,之後換算返其他pace練
有得跑已經好好,我腳傷已經停咗四日
腳癢未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞