有冇跑步撚入嚟吹下水 (95) 日日都打水戰

1001 回覆
4 Like 1 Dislike

又跑到好似游完水咁
心率咁高跑呢個pacing garmin vo2 max反而升左
之前心率低d pacing快d, 反而跌
有,好多時跑完嗰一兩日都難左入睡
我就一早BLOCK鳩咗條粉皮.
之前見你地打晒交咁, 原來佢黎
訓前幾個鐘做劇烈運動係會影響睡眠質素
我無份打,
我一早BLOCK咗
老實講 你都冇乜料到

我未block你原因係因為你都叫有啲經驗
你 block 得遲喇已經
冇計,一係返工前一係放工後
一交手,即block duck
我自己做法:
唔計跑班嘅日子
收工後即刻去跑 盡量將跑步同睡眠時間分隔遠少少
如果嗰晚瞓唔到 第二日都係正常時間起身
通常第二日會攰啲 夜晚就會眼瞓又tune返個"時差"

不過都係睇你個人生活習慣點調節
但其實以事論事,朝早跑的確係會全日都精神啲同訓得好啲,訓少左都仲精神過唔跑但訓多啲嘅日子
雖然週末要補眠先搞得掂
買咗錶跑咗差唔多半年 隻錶VO2 max由day 1到依家都無變過
因為窮,所以book左三晚東橫Inn...

上年住車站隔離ANA,
三晚包早餐,
total都係31000日元,
不過係早半年book。

今年睇返,要成兩萬幾日元一晚。
正常吧, 東橫INN穩陣
其實我就差唔多,跑班又唔會夜好多
起身時間就日日一樣
個時差係有啲難搞
車站個面同起跑點好似有段距離
我book左起跑點個面既APA
我vo2 max跌咗幾日
之前升得好勁
咸濕經驗
我都係睇片學,又唔係去競技比賽,你真係有料去競技,教練免費教你啦,咩證書?外國個d?香港濕鳩課程既證書就算了
當日車站有巴士搭去起步點,
車費100日元,expo果兩日,可買到車票。

不過唔坐車,jog過去都係2KM咁上下,可以當熱身。
我認同日頭黃昏跑最好,訓前3個鐘最好唔好做運動,傍晚8點打後都係跑easy最好,劇烈運動完根本訓唔著,你訓得著一係你超級攰,一係唔夠劇烈,就算你習慣左夜跑,你只會將你訓教個鐘數推後,唔會訓得好。

普通人邊有咁多體力,有咁勁一早做緊業餘運動員,一係你份工好hea,一個普通人想跑到跑po 4分速低心跳咁好成績既除非擺3-5年以上落去練,個d 只跑1年就好好成績既,有運動底例外,我真係懷疑佢係咪唔洗番工全職跑步,跑完步返屋企攤屍
有接駁車咁可以諗下喎!
車站個面多唔多野行同野食?
起點附近個面我見幾多景點
我都覺得Adios跑短途幾好,但我對Adios 7鞋面唔夠100k就穿窿(不過仲著緊)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞