有冇跑步撚入嚟吹下水 (95) 日日都打水戰

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
飲whey
況且 坊間所謂嘅跑姿改善都冇咩科學根據

每個人身體結構唔同 自己用身體感受邊種發力方式最舒服先係最好

呢啲嘢喺其他運動有教 而跑班會話點跑先係最好
其實我之前有 每3星期就有1星期減量週 減到60-75%跑量
係呢兩個月想慢慢加里數上去適應下先冇減 見冇傷冇痛咪繼續
不過而家仲係好虛 迫住大休
應該係無...
$19, 真係無要求.
試下玩一次600米, 休2分, 玩6隻咁上下.
以你速度, 最尾2隻放手去跑ALL IN, 個兩隻會將你心率谷到最頂, 直到最高心率, 或接近最高心率.
你知哩個心率係有用, 調返啱隻錶你最高率.

咁熱天你都谷唔到ZONE5有點唔正常....懷疑最大心率有出錯.
以上係辛苦野, 係辛苦先谷到頂.
生得高腳長已經台唔到咁高隻腳
我同人衝圈時,要跟人尾,會到 zone 5
自己跑就意志唔夠。
下次試下先!謝謝
The Minimum Effective Dose of Zone 2 Training
https://www.mindbodydad.com/body/zone-2-med

我平時求其跑 30 min,好似會 meet 唔到 Minimum Effective Dose

Through this interview (and some other discussions on the topic), the minimum effective dose of Zone 2 training emerges. Attia says,

“…it’s looking like the minimum effective dose is probably about 3 hours a week, ideally delivered at about 45-60 minute intervals.”

試下今日開始,以後跑長少少 zone 2 先
其實我同意佢的....
都係練短再磨利速度, 你點知你唔可以再快D?

我跑原波馬後都係懶, 直接進入短途模式, 睇下短速有無突破.
而你, 你再進10KM跑進35MIN內亦好出奇咩?
我老鬼都期望自己突破38分, 走進37分啦....你咁後生, 又識練.

唔係一定得, 但反正咁鬼熱....不如鋤下速度, 速度哩D野...一定要減里數
咁你休4分, 我預期你哩課係好高強度.
我自己啦....就必定上到ZONE5..所以會有哩個錯覺.
Interval爆膝真係笑到仆街

以前短跑咁多年都無傷過 唔明跑太快會爆膝係咩概念
當跑班係一種社交生活其實冇問題

其他就算啦
我都未爆過

只係保護自己優先
放假諗住起身跑,點知又落咗成朝雨
係 每個session最少45分鐘 最長90分鐘

我係效率主義

4次45分鐘
我都想去跑個 easy 啊
認同講到尾都係跑姿問題
Interval爆得太盡攰得滯嘅話跑姿係容易啲出事,或者有時只顧速度而無視正確姿勢,變相好似跑interval導致受傷咁
利申:試過
因為我預計5-6月會減里數 以往5-6月里數都係最少 未適應咁熱
所以襯未熱就加里數試試佢
10km我都期望做到36分既
mizuno終於出佢地嘅超級訓練鞋了,定位係類似superblast嘅鞋
https://jpn.mizuno.com/running/mizuno_neo_vista#lineupbox
真醜
sub230-sub5都可以著
有神快拜
10k 36
我做到sub 39, 38頭就滿足
你咁快都未sub39? 差幾多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞