其實而家iphone對比an機仲有咩優勢?

976 回覆
71 Like 173 Dislike
哦,6 個 age group 得一個係 iphone 較多,就淨係睇果個 age group, OK
人哋講緊年輕一代
咁趨勢咪出嚟囉 越年輕越多人用iPhone囉

同三星都係正常人嚟

係果啲小米用家堅柒
後面一大舊圓餅
kam 撚先會用
其實好簡單
落club抄牌 比部電話人地打ig id
人地要轉啲符號 定乜
一見同iPhone唔同
第一時間就 屌 依部咩機黎
然後比你幫佢打
成件事好kick…
人地講緊年輕一代
係自己都搵個所有人嘅數據出嚟駁人啦
你咪又係睇啲唔睇啲
可唔可以唔好咁短視
有咩科技產品唔係由年輕年齡層攻入市場先?
好撚癲

可能60歲都好年輕
s23u 10x
s24u 5x
iphone 15 pro max 5x
條友都柒㗎啦
你同佢講南韓而家多咗好多後生用iPhone
佢就話 overall market 仲係samsung贏喎
九唔撚搭八
討論條鐵咩
半年前停售實體Suica卡,嚇到班an9瀨屎
我用iphone摷相多數用地圖或文字去Search..
相知依兩個方法其實An機有無?
香港有六間apple store
一年之後都賣到6成
仲想點
多囗講句
用i8嗰啲真係幸福
用app嚟同電話比你都幾有趣
話貴果班係咪用支那不知名品牌果啲機
講貴samsung咪差唔多貴
人地係比較緊 airdrop 同朋友分享檔案相片
你就拎個airdroid 黎講電腦同手機分享
一個人係 1 to 1, 一個係 1 to many
我作為由iPhone轉會 android 既人都忍唔住
豬隊友
2024年send野收野既方法多到數唔曬
cloud好,藍牙好,nfc都好
做乜鳩喺呢個in person send野收野function咁重要 重要到你需要為左佢買iphone
其實睇得出
得班an機撚成日開咁多post話an好過ios引戰
就係現實生活太毒冇朋友要上網搵人關注拎存在感
基本上100個an屌ios都未必有1個ios屌an嘅post
用apple大部分正常人真係冇乜需要上連登搵存在感
其實好多人都無真係認真比較
我作為各platform 都深度用左5年以上既用家
都想參與下

Iphone 優勢
- apple pay 贏晒9成 android 機,特別係有 八達通同銀聯。samsung 華為另計,講緊其他brand 例如sony, oneplus, oppo, htc 之類
- 輸入法 因為kaiboard 中英混打屌打android
- 重量。而家iPhone最細當係 15 非mini , 重量171g. Android 全部機都6.5'以上 (好多youtuber 都承認呢個趨勢)
- airdrop 方便程度唔講了
- 語音輸入 - 暫時喺Android唔見到有任何好過iPhone嘅語音輸入,特別係Android嘅語音輸入delay好勁,而且成日都錯誤辨認,亦冇得講「逗號」 黎直接輸入「,」,每一句都要分開嚟錄,例如gboard , swiftkey
- iCloud同相片app 系統層面整合,ig 想搵番iCloud既相只需要即時下載。相反Android冇辦法打開Google Photos搵返張相。

Android 優勢
- 輸入法 - swiftkey 連打非常之準確,有時一次過打成句都可以啱晒
- 系統自由度 - 幾時想放啲咩File入去都可以隨時睇到read 到 ,唔知iOS一定要放某一隻app入邊
- 系統極多功能 , 例如反轉靜音,鬧鐘可以設定某啲時候關閉,其餘時間開啟等特別既鬧鐘功能,iPhone必須要關後下次手動關番。強制黑暗模式.等等
- 價錢普遍平啲多選擇,但開始亦有貴價傾向
- 芝麻來電 同 系統自動辨識垃圾來電非常準確,亦會自動更新
- google photo 自動更新,一連Wi-Fi即時更新,後台唔需要隻app存在。如果喺iOS長期冇開,就長期都冇sync up

寫咗好多,仲有源源不絕嘅分別
三言兩語根本講唔清
但整體嚟講,我享受用iOS多啲
特別係呢篇文完全係靠語音輸入法完成
如果用Android嘅語音輸入,要係咁停低加減標點符號,亦都冇辦法每一句完整咁一字不漏打出嚟
呢個暫時最不滿既位
an 機人通常用 google photos
老實講,比起ios 原生photos app 搵相既成功率高出幾個級數
地點、類似物品、一個或多個相關人物、主題等應有盡有
我自己用iPhone嘅時候都會下載返Google Photos黎search, 然後靠iCloud backup
更正一下
原來android機 s24 同 iphone15 重量差唔遠,咁呢個ios 優勢無左
另外an 機而家快叉鬥得好勁,而家用緊oppo 機20分鐘就叉滿,勁滿意(我知一定有人話粒電好快打柴,但其實佢個原理只係將一粒大電變成兩粒細電,並聯咁叉,所以其實只不過等同於20分鐘×2嘅充電時間,同iPhone pd 叉差唔多)。an 機多一個優勢
毒撚冇朋友冇機會大合照當然由佢啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞