[獨遊] 終於踏足南美洲

762 回覆
493 Like 11 Dislike
Tulum
去 Tulum 純粹係為 cenote,鐘意到值得二刷,因為呢個天然景點墨西哥獨有

如果對 cenote 有興趣,建議住 Playa del Carmen 或 Tulum,呢兩個鎮附近最多 cenote

墨西哥整體嚟講比起幾年前貴左好多,而今時今日嘅 Tulum 海邊酒店應該比得上 Cancun

住市中心近巴士站,但離沙灘就好遠,去沙灘可以踩單車大概20-30分鐘到,或搭 colectivo 20 peso,主要係當地人交通工具,好少好少遊客會搭

到步第一晚識左個墨西哥妹,算係我第一個用西文認識嘅朋友,用我好有限嘅西文溝通完一輪後,我地決定第二朝去海邊睇日出

因為太早未有交通工具,所以搭左的士,要100蚊港紙好撚貴

咁早都咁多人

逗留左陣就離開,返 hostel 執左陣野就去今次好期待嘅 cenote

搭 colectivo 大概15分鐘就到,差不多到目的地嗌落車,行過對面馬路就到門口

入口有個售票處,但呢個位只賣3個 cenote 嘅門票,裡面好似有成十幾個 cenote,其他就到門口先比錢

而家墨西哥加曬價,一個 cenote 入場費要 300 - 400 peso 其實都幾貴,但避免唔到比佢劏

買飛後行20分鐘就到今日第一個目的地 - Cenot Nic Te Ha (全場得我一條友行路,嚟得墨西哥玩嘅人都好富有搭的士或專車,窮撚只會選擇行路)成條路得我一個所以好靜,行行下突然聽到草叢有聲嚇死我,但其實係我嚇親啲蜥蜴佢地逃走左

通常落 Cenote 唔可以搽防曬,因為會污染啲水。呢個 cenote 用相機要比額外錢,同埋一定要著救生衣。呢啲規矩上次嚟冇,而家可能太多遊客所以多好多限制

雖然 Nic Te Ha 好細,但真係好靚

有太陽嘅時候可以睇到下面啲荷葉

自以為好早,但早唔過揸車嘅人,但整體嚟講都唔算多人

個職員好驚訝我識講西班牙文,同我吹左陣水後,見我係咁自拍仲幫我喺唔同角度影左一堆相,佢仲比我除左件核凸救生衣

行程緊湊,留左一個鐘左右就出發去下一個目的地 Cenote Taak Bi Ha。Taak Bi Ha 喺 Dos Ojos 附近,Nic Te Ha 行過去要20分鐘

同之前完全露天嘅 Nic Te Ha 相反,Taak Bi Ha 喺個洞穴裡面。呢度多人少少,仲有人喺度玩潛水。睇下啲水好似泳池咁嘅色,好清好靚

發現鬼佬通常都只鐘意企喺水裡面,游過少少就完全冇人

喺度逗留左一個鐘後就要離開,要趕車去下一個城市。行返出大馬路都要8個字,行完之後又係水人一個,好彩一出返去就有車。

返 hostel 攞行李後就急急腳去巴士站去 Valladolid。好多人遮住左,我見唔到架車差啲走左班車
間hostel叫咩
//發現鬼佬通常都只鐘意企喺水裡面,游過少少就完全冇人//

我上次去巴提雅一個沙灘又係咁。
我懷疑好多人唔識游水。
墨西哥治安如何
Valladolid
上次都有嚟 Valladolid,但當時夾唔到時間就冇去到七大奇蹟 Chichen Itza,今次冇理由二刷 Yucatan 都唔去埋

見呢間餐 google 好評就入左去試

我覺得呢舊 taco 好有中華料理嘅味道

墨西哥好多地方有 Horchata 同 Jamaica,Horchata 就甜米漿咁嘅味, Jamaica 有啲似紫背天葵咁嘅味

逛左陣,啲建築七彩繽紛

第二朝一早出門口搭車去 Chichen Itza,估唔到成間 hostel 得我一個咁早出發

Chichen Itza 呢個咁出名嘅地方,基本上 Yucatan 任何城市都可以搵到團,但係可以自己搭車我就唔想跟團。一來跟團出發個時間會超多人,二嚟通常都會加埋 Cenote Ik Kil,我冇興趣所以就咁撘車去 Chichen Itza

Chichen Itza 朝早8點開門,colectivo 7點鐘頭班車喺 Valladolid 開出,坐滿人就會出發。40分鐘就到,到左之後就排隊等售票處開門,可能因為星期日本地人免費唔多人排隊

話曬都七大奇蹟之一,所以門票都要 $300 一個人。張門票同個稅係分開比,總之喺一個窗口比完錢個職員會指你去隔離個窗口比埋另一部份錢,跟指示就得,兩邊都有得碌卡

同 Machu Picchu 完全冇介紹牌唔同, Chichen Itza 大多數建築都會有少少嘅解說,所以如果好似我咁只想知少少歷史就唔需要請導遊(門口好多人問請唔請導遊,我成日覺得如果見到個識講廣東話我一定不問價請,不過都冇可能

雖然門口好多人,但旅行團大軍未殺到前裡面都仲係好空曠的

趁人少少即刻衝去個金字塔影返張合照先

晨咁早就有工人唔知清潔定維修緊個金字塔,所以佢咁新淨,望返之前 Tikal 嗰啲全部黑色

研究左一陣都唔明白點樣睇個影同日期嘅關係

喺金字塔前拍手會有回音,現場聽到真係覺得好神奇

睇完金字塔 El Castillo 之後就行去睇下其他部份,雖然話朝早8點幾但三十幾度冇瓦遮頭又濕個人都係出曬汗,記得帶水

歷史部分我就唔多講,貼多啲圖連埋說明比大家

但其實有時睇完個說明,再望住前面舊野都要用下啲想像力

裡面有好多蜥蜴,佢地好 chill冇咩事都靜止不動

仲有好多人擺檔,其實啲木製品真係幾靚,有啲檔仲會見到檔主喺度削緊個未完成品

瑪雅文明嘅象徵動物係鳥、豹、蛇,喺 Tikal 由於日久失修係完全睇唔出任何雕塑,但 Chichen Itza 就好清晰見到好多建築上面都刻有大量嘅鳥、豹、蛇,仲有骷髏骨頭添

死亡足球場,贏左嗰隊嘅隊長就要比人砍頭獻祭比神。呢度好似間唔中都會有人喺度比賽比遊客睇,但我嗰日就冇見到

行左兩個鐘左右,先比我兜左三份二嘅範圍。由於實在太熱兩個幾鐘就差不多,離開後去朝早落車個位等架 colectivo 返 Valladolid

晏晝又係食 Taco

跟住搭車去今次美洲最後一個城市 Cancun
見到都熱到仆街
同意Chichen Itza 保養比Tikal 好10倍
最後一站 - Cancun
嗱嗱臨寫埋就完結左呢個寫左三個月嘅遊記

架巴士遲大到又慢,最後傍晚先到 Cancun,落車後喺市中心食埋晚餐先去 hostel

叫左個 Ceviche 但啲魚有啲腥

好多人都覺得 Cancun 太旅遊化所以避開佢,但我覺得佢個沙灘啲水真係成個墨西哥最靚,所以今次特登訂左間喺酒店區嘅 hostel

Cancun 嗰啲 All inclusive 酒店全部喺 Zona Hotel,喺地圖上面好似個7字咁嘅樣就係酒店區啦。市中心去酒店區可以搭巴士,架車紅色寫住1或2號,12 peso 一程

墨西哥嘅交通工具算好方便,但發現都係本地人搭多,所以嚟得 Yucatan 旅行嘅人都好富有

酒店區好長,啲商場呀餐廳呀分佈喺唔同嘅地方,要行半個鐘以上,所以就算留酒店區搭巴士都好方便

到 hostel 都夜晚,但都急不及待走左去沙灘,太興奮所以手震

之前都有諗過搵啲嘢做,可能參加個 tour 或去下附近嘅島之類,但最後都係決定懶懶閒行下沙灘,游下水,睇下日出日落就算

朝早去睇日出

Hostel 早餐,5 usd 一餐算好平

欣賞下啲有錢人嘅渡假酒店

除左海上活動之外,Yucatan 另一個幾特別嘅體驗係呢度有好多主題樂園嘅物體。就係呢堆 X 字頭嘅野,每一個都有唔同野玩。

我上次去左 Xplor,呢個比較冒險歷奇類,例如有條好撚長嘅 zipline,ATV,漂流,都玩左大半日仲有自助餐幾好食。有興趣可以上網睇下呢幾個有咩分別

週圍都寫有船去女人島 Isla Mujeres 但我一架船都見唔到

香港酒樓,1984年開咁歷史悠久

行行下經過另一個公眾泳灘

因為大部份沙灘都比啲酒店阻住曬過唔到去,而正路唔會穿過人地間酒店,所以去沙灘都要搵返個公眾入口(個牌寫住 Acceso)

食左個好酸嘅 seafood tower

之後撘巴士去左遠少少嘅 Playa Delfines

雖然成片沙灘都係咁嘅樣,但 Playa Delfines 有一個好大嘅 Cancún 標誌可以打卡

仲有個矮矮嘅觀景台

打完卡返番 hostel 放低啲野休息陣又跑出去隔離個沙灘浸左陣。呢度都幾大浪,喺度玩左陣順住個浪跳下浮下就算

雖然話 hea hea 地但原來都做左好多野,喺便利店買左條雪條

Hostel 可以睇到日落,一路食雪條一路睇日落

第二朝又去左睇日出。大半個沙灘都係得自己一個,行嚟行嚟去幫自己自拍冇人理好開心

睇完日出返去食早餐,成日有雀俯視眈眈想偷我野食

入房執埋啲野就準備離開去機場,搭巴士去 ADO 巴士站,再轉大巴去機場

臨上機前喺免稅店買左枝 Crema de Tequila,雖然我唔飲酒(通常兩啖就好大反應好撚廢)但呢枝野我飲完全冇反應,溝雪糕好好食,所以山長水遠都抬返香港

再見美洲

個旅行其實仲未完但遊記就唔寫啦(因為懶),伊斯坦堡淨po啲相冇文字描述
伊斯坦堡(純圖片分享

同場加映,一張寫唔知咩文嘅香港回歸郵票(估唔到,我喺呢檔見到好多香港出嘅郵票)
墨西哥多唔多香港人
冇見過香港人,就算亞洲人都好少
雖然連登反大陛,但係小紅書真心幾好用,佢旅遊攻略更新應該係中文之中最快,d人都好樂意答,唔好話香港,台灣人歐洲既攻略都偏少

樓主之後有冇咩計劃
都係,雖然我冇用但遇到幾個大陸人,佢地都係上小紅書搵資料,好 update

想去邊
我只係去咗墨西哥城同Guanajuato
旅遊城市相對安全 無一刻覺得過有危險
但當然都有啲區域係連當地人都話唔好去 要避開
不過我隻手長期都keep住擺喺個袋上面
搭地鐵同行多人嘅街都係要小心啲嘅
上年開關去完絲路 由新彊陸路去土耳其
經4個斯坦 伊朗 同高加索 3個半月

可以比你參考下
尼泊爾
去行山?

如果再有長途旅行我會強國上中亞
絲路好唔好玩?有咩做?
我淨係知啲建築物好靚
我對中亞認識不大暫時唔考慮
我應該最多玩一個月
係呀去行山,趁仲後山冇咁辛苦
如果可以尼泊爾 + 西藏就最順路
但咁樣有啲長,唔想超過一個月

你今個旅行都未完已經有下個目的地
但我都係得閒就諗可以去邊度旅行
強國上中亞應該都要三個月
樓上電光火石巴之前條路線都係咁
想ja去埋今轉都叫做左最想做既野,老左唔會後悔,都玩飽了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞