[獨遊] 終於踏足南美洲

729 回覆
476 Like 11 Dislike
Bolivia 好窮物價好低。天空之鏡團200hkd度一次,3日2夜1000-2000hkd, 睇下你住咩質素
有冇試過係當地禁錢

以前細個最想睇極光同天空之鏡
我去果陣Bolivia 超缺美金,找換店個rate高過official 20%. 用美金當地換好抵
唔知南美有冇得禁美金
我上次去巴堤雅又係用美鈔換最抵, 抵過 ATM.
可能當地有人要鎂現鈔洗黑錢.
不過, 當時冇+20%咁誇張. 好似係 ~ +2%
你南美條路線係點行?玻利維亞喺 La Paz 唱錢個率應該最好,有黑市價(當時最高見過 1 usd = 8.4 bol)。我有㩒過錢但個匯率唔靚仔,最好都係帶美金去換。

我由北至南咁玩,諗緊帶多d美金去,定到當地先禁錢
等你攻略
要考慮安全問題,不適宜帶太多現金
我兩公婆帶左3000美金去,袋係緊身防盜包。主要係for tour, 去到每個國家depend on exchange rate 決定俾當地錢定美金. 我覺得秘玻智都幾安全,我成日拎stabilizer 拍片都冇事
應該去到先係ATM到囉
睇你喺Peru啲local團覺得大家可以比多少少錢預早book定tour,自己join嘅兩個團都乾淨利落唔會去豬仔水魚點
係就貴啲但就慳返啲落地搵同講價嘅時間

五月都去咗Cusco加lima一樣你行inca trail入去
我覺得後生有體力真係行入去正好多!因為可以睇多幾個ruins同埋望耐少少Machu Picchu
值就一定值得去,但抵唔抵就
因為山長水遠去睇一個朝早真係唔抵
machu picchu應該算係數一數二去過最貴嘅景點

去moray就join咗一人一架車嘅ATV tour,望住雪山風馳電掣好難忘
USD$40 揸咗差不多兩個鐘好抵屌

而lima嘅嘢食其實有少少失望
食過top 50餐廳同埋nikkei菜但唔感覺到食完有滿足感
只可以講個人喜歡香港海鮮同煮法多啲
印象中得秘魯有,玻利維亞同智利條街都唔少找換店
厄瓜多爾就本身用美金

巴西就好少找換店,阿根廷唔使講,一定係帶美金去換
Day 72-75 Flores

Lanquin 呢個又濕熱又多蚊又冇風嘅地方不易久留,第三日一早就搭車去 Flores

8個鐘車程,到 Flores 都4點幾。Flores Island 係一個好細嘅島,週圍都行到,所有旅遊巴都會停喺 I love Petén 個位。

Flores 全年都好熱,我去嗰陣44度仲有酷熱天氣警告,熱到啲學校直程要停課所以去 Tikal 最好一早或黃昏後,中間啲時段去係會中暑

我喺 hostel 報左個清晨團,4點半出發,喺佢6點鐘一開門就衝入去,除左早之外呢個時間係最好,一開門遊客好少又冇咁熱

Tikal 係其中一個最大嘅瑪雅遺址,最遠可以追溯到 900 BC。呢個遺址真係好撚大,我地一團人行左接近5個鐘先繞左一圈,仲要有好多金字塔我地只係經過冇行到上去

好誠實除左一開始導遊講野我聽得入腦之餘到而家都記得 就係活人祭祀喺瑪雅文明係好普遍,仲要係砍頭死咁癡線

因為之後去左 Chichen Itza(之前我都去過其他喺墨西哥嘅瑪雅遺址),我發現墨西哥嘅遺址新淨好多似有維修重建過,Tikal 就好原汁原味好明顯感受到啲建築真係好舊

啲金字塔曾經係比遊客沿住石級行上去,但而家可以上嘅塔都起左條木梯喺隔離

歷史我就唔講太多,因為自己都係一知半解,下面 po 比多啲圖

Tikal 除左古蹟之外另一樣幾特別嘅就係裡面好多野生動物,包括頻危動物 spider monkey 嗰度週圍都係

仲有一種只聞其聲,不見其人嘅 howler monkey 令我以為要比動物襲擊

Coati 好得意,見到一家四口

仲有嗰日咁啱撞到有瑪雅人祭祀儀式,佢地圍住個火一路轉一路唸唸有詞,突然間掉左隻雞落個火坑度(本身死左架啦)

由於佢地講嗰個瑪雅文導遊唔識停所以都唔知佢地做緊乜

過左8點後已經好熱,我嗰日帶左兩升水都飲曬有自由時間都唔想行淨係想坐

一開始我只打算留2晚 Flores 就走,但因為陸路入境墨西哥超過7日要比旅遊稅,令我原本計畫嘅8日減到7日。之後又因為我記錯左巴士個時間走左架車,最後喺 Flores 留左四晚

Flores 附近有好多野野做,但由於身上得返少量現金唔想用左之後分配比墨西哥嘅美金,除左去 Tikal 嗰日我其他時間都係縮喺 hostel 入面

太陽落山我先會出街

危地馬拉就到呢度,以觀光角度危地馬拉唔算一個好值得去嘅地方,當然 Tikal 係非常有歷史價值,但可能我對歷史不太感興趣我又未去到覺得呢個地方一定要去。但如果係嚟學西班牙文,我覺得呢度嘅體驗非常好。佢唔係平時好死板嗰種教學方式,提升到自己水平之餘又唔 chur真係幾唔錯。

下一站最後一個國家,墨西哥
支持

starwars用過黎取景
樓主去到flores仲有時間剩唔刷埋Belize?
今次有刷埋 Belize 不過淨係過境
之前去過 Caye Caulker 對呢個國家麻麻地
我唔知墨西哥留7日要比tax
離開個下先on99比佢指返我去比錢
重要洗到無錢剩要atm㩒個少少
我記得入境嗰陣可以比左先
同埋而家已經進化到可以碌卡
陸路入境墨西哥超過7日要畀旅遊稅

我個時由古巴飛入Cancun,然後坐大巴去Belize City,關口有條友話要收錢,好似300 peso,我嗰時半信半疑下畀左,當時全車都要交錢
究竟佢明屈定真係有呢個稅
我個次佢有問我留幾多日
多過7日先收
理論上飛去墨西哥應該唔使比
張機票已經包左呢個稅
但啲職員點都會屈人比
我之前比埋機票證明佢都話唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞