[獨遊] 終於踏足南美洲

477 回覆
347 Like 6 Dislike
多謝巴打
真係飲左勁多水,勁乾
都唔算對焦失敗
正常你要咁樣影要2張合
btw現場睇應該好正
個山成個富士山咁好正

Between 樓主點搞掂高山症?
你自己帶定啲藥同埋慢慢移動?
我都想去下高海拔嘅地方但驚到時反應好大
自己又未必有咁多假可以慢慢調整身體
真係好似富士山 仲要唔止一個
我未去過富士山覺得而家可以唔洗去

之前去旅遊健康中心打針醫生開左啲藥比我
我都唔知有冇用,可能冇食反應仲大
我呢啲咁大運動量都預左會有高原反應
都係休息多啲,飲多啲水
Atacama 得2千5百米我其實冇反應
係上到4千以上先開始黎料
我諗我前後用左 4-5日先完全適應
絲打做得好,無再使錢同時間去同之後三日兩夜玻利維亞團差唔多既景點,例如鹽湖
Atacama 消費貴都無計,沙漠地帶,乜都要運過來
咁有無去月亮谷?
等睇震撼既紅鶴同Uyuni 鹽湖相
完成唔到都唔算差
好過最尾要人救柒出國際

有勇氣黑媽媽個度好恐怖
我冇見過有氧氣樽
呢度啲人通常嚼 Coca 葉
好似對高山反應有幫助
留名睇相
冇去月亮谷呀
因為唔想洗咁多錢
啲 flamingo 真係超級多
圖有好多,努力打緊字
LM ,約醫生失敗,話我出發到去到時間目的地太耐
Coca真係好有用
個陣係秘魯朝朝都飲返杯coca茶
巴打之前係咪話玩完歐洲就去南美?
我都諗住咁行
係,我睇你遊記大
咪玩啦
咁你本身由出發去到南美隔咗幾耐?
我諗住喺歐洲玩兩個月左右先,會唔會同你一樣都係會失敗
係你post留過言

佢話要機票證明,我6月出發 8/9月到呃佢唔到,香港又得佢有黃熱帶針打,佢叫我歐洲打,佢係醫生都唔比我見

之後有問過巴塞有得打,最後搵到波哥大機場免費打添
我記得你呀

姐係要有香港去歐洲+歐洲去南美嘅機票證明?
咁佢有冇話最多只可以隔幾耐
唔係,係要證明你去打針果個地既機票

真係唔知,到時你申請有姑娘打比你

你有咩計劃
明白,姐係要plan 好晒先得,我仲諗住喺歐洲玩夠先隨時買張機票飛南美

我仲諗緊7月定8月去歐洲先,玩到9月10月咁上下追完極光再去南美洲跟樓主咁行山
唔係,當你9月南美,佢要你7月香港申請,再9月出發前打針
我去之前都話要有機票證明 + 行程
真係見醫生嗰日噏曬個行程就幫我打針開藥
睇都冇睇過我啲文件可能我個樣好老實掛
不過入境玻利維亞都冇睇過我個黃熱病證明
弱弱一問 大家去南美嘅trip budget係ard幾多
仲讀緊書嘅我啱啱啟動part time慢慢儲錢計劃
想去大概三個月 但係完全冇諗法要幾錢
睇你去南美邊度,阿根廷同智利物價最貴
預算唔多就少去呢兩個國家
三個月當你窮遊我覺得連機票4 萬係可以
唔計機票,我暫時洗最多係入場費同 local tour
但你山長水遠嚟到冇理由唔睇多啲野
南美機票好貴起碼$12000
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞