[獨遊] 終於踏足南美洲

477 回覆
347 Like 6 Dislike
3月尾條山路已經咁多雪,我仲plan咗4月中行
年頭去完嚟

岩岩去完玻利維亞睇天空之鏡
我都仲係覺得瑞士世一
Lm
果陣我記得趕住走搭巴士 超極速
最後果段上山用左一個鐘 落山用左半個鐘
果陣仲後生
三個月悠長假期
同意 我覺得south Georgia 正過Antarctica
一係去完美行程
Falkland 加 south georgia加Antarctica 再cross埋南極圈
咁就一定無憾
利申:無憾
我嗰時都係去三島
咁遠去到唔睇king penguins就真係好可惜
巴打去曬要幾多錢?
利申:我去classic antarctica 已經好滿足
就係想去south Georgia
但搵左d去south Georgia通常都唔cross circle
真係好趕
我個時阿根廷玩左個幾月都唔夠玩
果陣17000 USD 23日 三人房
quark
啱啱兩日前去完,13-22/3,嗰陣 1月中book last-minute,4800 USD/pp,Atlas Ocean Voyage,World Traveller。

包 BA 來回 Ushuaia 機票、保險、同 BA pre-cruise Hilton 酒店。架船勁豪華,早午餐有buffet,每晚都有唔同嘅 3-course dinner,鍾意嗌幾多份都得,仲有廿四小時酒吧同埋 room service,全部都唔使額外收費。
10 月應該仲係凍,我哋啱啱二月中去完,日日都要着住件羽絨,夜晚超級大風。建議如果去 Patagonia region 嘅大家帶定露營用具,因為呢度冇乜住宿選,住 hostel 都要差唔多1000hkd/pp,仲要一早book定。

我哋嚟backpacking冇咁多budget,基本上晚晚都係去campsite露營,好在呢度啲camp細全部都有洗設備,廚房、有得沖熱水涼。
如果淨係諗住行 day-hike 嘅話應該都ok,如果有露營gear嘅話可以玩耐啲,尤其係想去 Fitz Roy睇日出,可以前一晚上免費 campsite Poincenot 瞓到第二朝 4:00am 再出發上山,唔使一日chur晒咁辛苦。

第二晚可以去埋 Laguna Torre 嗰邊瞓,唔使錢又輕鬆玩到3日2夜。Btw,town入面啲campsite有行李寄存,無論你玩day-hike定multi-day hike都方便。
好吸引,架船多唔多人最後?
同一個trip 去完瑞士再去南美表示
只要唔考慮錢,瑞士真係世一
留名支持
只要唔考慮錢
Thanks ching
但因為我本身冇乜露營gear
又一個人費事兼顧太多嘢所以諗住照早啲搵住宿再每日唔同trek day hike

Ching有冇租冰爪行山?
最後坐唔滿,得170個人,分4組上岸,每次2組2組咁出,因為南極洲有規定每次上岸最多100人,所以啲人話越細嘅船越着數。

我哋最後出咗九次 expeditions,3次淨係遊船河、6次有得上岸。有幾次我哋係頭一兩組上岸,可以行山同埋睇企鵝,留到最後先至走都冇人理我哋,因為有好多中年/ 退休人士落咗船唔係好行到(有時都幾跣同幾斜),所以好快就走咗。
我哋二月中去仲係夏天,行到上去 Laguna de los Tres 都係冇雪嘅,所以我哋冇見到有人租冰爪。但係臨尾上到個湖嗰段路都幾斜,就算冇雪、冇落雨都幾跣,因為係碎石路。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞