[獨遊] 終於踏足南美洲

477 回覆
347 Like 6 Dislike
好葡萄樓主可以裸辭去旅行
依家有左家室,對我黎講呢10年內係無可能
同連登仔比我只係廢柴
個個fg已經月入50k
10年內咁樂觀
我諗住等佢讀中學,開始嫌我煩時,就係時候可以去
哈哈我係絲。黎緊會一個人喺歐洲留兩個月,覺得急須拋低一切自己一個,先知自己想要乜。
Lm
啱,安全為上
冇諗過初秋都咁多雪
有下次的話一定夏天嚟
初頭冇諗過咁少人
發現週圍冇曬人嗰時已經太遲
搵到先得,就係搵唔到
有仔女起碼困身廿年,巴打加油
我躺平左就自由自在
絲打加油呀,等睇你歐洲遊記
咁大塊冰,熔化嘅時候係咪有聲(未跌落黎之前)?
好勇敢好似一個人去探險咁。
歐洲係咪已經好多人寫過?我喺雅典一個月attachment,暫定會去睇希臘同神話有關嘅景點,同埋會上阿姆斯特丹,其他未定。
唔好意思借個位覆一覆巴打, 無PM唔知覆去邊好
岩岩google左好多, 發覺大部份所謂南極tour其實都唔會cross Antarctic circle
我內心係到苦惱緊咁到底自己算唔算去左南極
寫係寫比自己第時睇番
你報過係咪得
不過你依家既糾結之後比緊藉口唔去,我都諗過唔去,去到Ushuaia算,都叫盡頭呀,船飛錢夠係南美hea2-3個月以上,但係一諗到99%唔會再番黎就去買,就算唔係南極圈,佢本身已經都係一個好值得去既tour

至於錢問題既,香港人就唔會冇錢,係睇你捨唔捨得比 同 佢值唔值得,如果冇錢就唔會去旅行啦,同埋你去到南美/Ushuaia唔去埋先唔抵,比你就咁去南極機會成本高好多
我今次都唔去南極連 Ushuaia 都唔去
我係一個冇錢嘅香港人
所以一係連ushuaia都唔去,唔係真係大蝕

香港人好幸福架啦,就算冇學歷做餐飲包二餐痴屋企,一個月儲一萬輕鬆
去三個月,唔洗返工咩
我都想裸辭去返2個月
美洲對於我黎講暫時仲係遙不可及
其實係我睇過d會入南極圈既tour行程都唔太岩心水,有d真係為入而入
錢我唔敢講唔係問題,但我去得預左俾
再搵多d tour研究下,但我應該做唔到辭職去幾個月,真係飛去一去南極就走,唔可以玩埋南美

不過我睇今年好多睇企鵝之類都因為avian flu cancel左,你個trip有無影響?

anyway留名等絲打繼續update
如果淨係飛去南極玩我就覺得吸引力唔大

我都未知,旅行預左有遺憾
有時間+有多少少budget 嘅話建議去埋south georgia

鍾意影企鵝嘅更加要去,親眼見到幾十萬隻king penguin 你就會明咩叫震撼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞