[獨遊] 終於踏足南美洲

729 回覆
476 Like 11 Dislike
係墨西哥總共九日,但有五日四夜都係Guanajuato 極度relax咁去玩,同埋因為有個當地朋友喺呢度,所以留耐啲
有當地朋友帶,就算9hea都好開心
食吓嘢周圍亂行影吓相就好開心
同埋唔使再自己諗啲西班牙文點講
Short Inca Trail Day 2
由於冇睇日出嘅打算(冇日出的得霧),第二日我地5點半起身食早餐,食完先慢慢行去排隊搭車

勁多人排隊,熱水鎮去馬丘比丘只可以搭巴士或行路。呢條咁賺嘅路線係獨市,15分鐘車城要80蚊港紙,賺撚死個老闆

唔想比人搶錢的話,熱水鎮有條路行過黎。

今日會去另一條路線,就唔會經過尋日嗰個打卡位。朝早嘅馬丘比丘感覺上多好多人,可能大家都要趕晏晝火車返 Cusco

朝早好大霧,但啲霧令呢度望落更有味道,好似喺個天空上面

其中一個地方叫 Templo de Condor,印加人用石頭砌左隻禿鷹出嚟好癡線。對翼嘅石頭點解過左咁多年都屹立不倒

仲有印加帝國嘅流水系統過左咁多年都運作緊,仲有水流出嚟

雖然馬丘比丘嘅遺址喺秘魯,但裡面好多文物而家放左喺美國波士頓大學。發現馬丘比丘嘅美國考古學家,佢幫秘魯人搵返呢躂地方嘅同時亦帶走左好多文物去美國。導遊話呢啲就好似大英博物館唔會還返其他國家嘅文物,美國都唔會還,但佢都希望會有呢一日

Wayna Picchu
馬丘比丘入面有兩座山可以行,Wayna Picchu Mountain 同 Machu Picchu Mountain 要另外買門票,一日好似得200定400個名額。

Wayna Picchu 係馬丘比丘打卡位入面高啲嗰個山峰,行上去大概45分鐘。Machu Picchu 係打卡位後面嗰座山,容易啲但一程要個半鐘。我一早就同旅行社講左要行 Wayna Picchu(另外加錢佢地會安排),所以到左預約嘅時間導遊就帶我去門口,過左鐘好似唔比入。

早一晚應該落過雨嚟,地下勁濕,記得好似全程樓梯

Wayna Picchu 上面都有個印加遺址,比起下面嘅 Machu Picchu 明顯細好多

我覺得 Wayna Picchu 嘅賣點唔係佢本身座山, 佢個賣點係從另一個角度望住馬丘比丘

Wayna Picchu 最高點有個影相位,一開始我以為唔過得但原來派對係等前面嘅人影完相。前面有一堆印度女人(唔係歧視但印度口音一聽就知係佢)搞左勁耐

去完Wayna Picchu之後,慢慢行去出口,跟住就搭返車返熱水鎮,跟住等我地架火車去 Ollantaytambo,到左之後有車接返我地返 Cusco,安排非常完美

我寫呢個馬丘比丘2日1夜寫左成4千字
太多字要砍開兩次覆
好想去馬丘比丘 plan兩年後去,到時參考樓主個post
btw期待墨西哥遊記
點解好想?
細個睇電視介紹馬丘比丘,覺得好神奇
雖然内容唔記得但一直係最想去嘅地方
睇見Machu Picchu 既相,好似自己再去多次,好掛住

係咪話而家一定要跟導遊先入得?
以前咩都唔識,我既認知,最想去係睇本光同天空之鏡
就咁參觀馬丘比丘應該唔使導遊
但行印加古道就一定要有導遊帶住
買番部
我都想,但鄉下地方邊有呢啲野
浮潛求其搵啲手機防水袋頂下?
信唔過呢邊啲電話防水袋
整壞埋部電話就唔好啦
真係唔可以慳,每晚back up雲端
最近都行完inka trail
正,辛唔辛苦
第二日稍為辛苦啲 但好值得

我都係同你一樣join同一間公司
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞