[獨遊] 終於踏足南美洲

729 回覆
476 Like 11 Dislike
熱帶地方唔係成日落雨先至正常咩
好似要預辦簽証
佢唔係bno or hksar passport
Lake Atitlan 我比較有印象只係行上個山睇日出,湖邊小鎮其實唔算好特別,食住又唔係特別平
Antigua 就有特色得多,風景古蹟都有
$$$$$
澳門出世嗰啲有葡國護照,又唔係一定好有錢
可能天氣唔好所有野都打個折
我都好鐘意 Antigua,留左2個星期讀書
雖然都唔平但多野睇好多
多謝樓主呢個Po令回歸左社畜既我搵返當時既快樂回憶
Fitz Roy係我成個南美top3鍾意既景點
雖然最後果段斜路行到想死

祝旅途愉快
一路追post一路想再去了
Plan緊年尾去墨西哥潛水
樓主快啲update啦好想睇
多謝支持
我都覺得 Fitz Roy 係 Patagonia 最靚嘅景點
好努力寫緊但啲相要時間整理一下
墨西哥玩水係好正但都唔平
係咪去 cenote 潛水?
Chichcastenango
Chichi market 係中美洲最大嘅市集,逢星期四同日先有,咁啱我星期四喺 Lake Atitlan 就順便去睇下

人生路不熟我就唔撘 chicken bus ,比遊客價搭 shuttle bus

Panajachel 搭車大概個半鐘,跟住司機就掉低啲人4個鐘後接返

行左陣就搵左間 cafe 坐低飲杯啡

飲左兩啖有個日本人入左黎,跟住佢就開始同我搭傘

唔知點解平時咁難遇到但呢一兩日就遇到三個亞洲人(仲有個大陸妹喺 hostel 見到)

個日本仔移民左去加拿大但因為好鐘意 Guatemala 所以已經嚟過呢度十幾次(同香港人去日本一樣熱衷)。飲完杯啡佢帶我行左陣市集,話我知邊檔買最平。

危地馬拉啲手工比秘魯見到嘅差好多,我冇太大興趣買任何野,但佢繼續好興奮咁繼續講啲布幾平幾正,做抹枱布都值

行左幾條街後,日本仔要返酒店 check out 咁我就自己繼續遊蕩。

我一直想買條相機帶,之前上網見過有危地馬拉做嘅相機帶好靚但一條要千幾蚊港紙

去到 Chi Chi Market 有見到相機帶但唔太靚,睇睇下就見到佢地賣嘅腰帶好精緻,可以買條試試改短佢

逛逛下見到有堆賣衫嘅檔就入左其中一間,好快就有個人過黎 sell 我。呢度啲野唔平,一開價就三百幾 GTQ,但我身上其實得 150。

當我猶豫嗰陣佢係咁話 give you best price ,tell me what price you want

我之前都講過自己唔講價,價錢唔啱但又想買嗰陣就會企喺度考慮好耐。我一路企佢一路自動減,之後唔知點樣降到 200,我就話我都好想買但我身上得 140 仲要留錢食飯。最後佢 120 賣左條腰帶比我

個市集仲有個好特別嘅教堂。雖然大部分危地馬拉人信天主教,但有啲城市仲會保留一啲瑪雅習俗,佢地會喺教堂出面燒蠟燭。喺比較現代嘅教堂係唔允許呢樣野,但偏僻少少嘅鎮啲人傳統啲就仲有呢啲傳統野。

4個鐘實在太長,兜左個市集好多個圈後都未夠鐘走。我覺得喺度留2個鐘就足夠,搭 shuttle 時間冇得自己決定唯有企喺度等下

如果對市集冇太大興趣可以唔洗去,但如果係影相的話我覺得都還算好影

架車終於到,下一站就去 Antigua
搵極都冇相機帶 同腰帶圖
Cenote會潛
仲有好多海既潛點但乜都未plan
有腰帶架,只不過望落粗到好似塊布咁
樓主你坐咗幾多程通宵巴士。。。。?
有得簡我寧願坐朝早
7,8程掛
7,8程掛
阿根廷我留得好短時間
最難忘一定係行 Fitz Roy
阿根廷點都要食一次牛排

離開左危地馬拉啦
讀書黎講好值得去
旅遊的話天氣唔好唔值得去
我留左三個幾禮拜天氣都麻麻
好多都有朝早車架
但日頭搭車我覺得浪費時間
通宵車瞓個覺起身就到
我夜晚99%訓唔到
好L灰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞