[獨遊] 終於踏足南美洲

477 回覆
347 Like 6 Dislike
睇字都feel到你既辛苦
南美好正
個幾個月簡直係人生重要回憶
同感 南美真係幾辛苦
之前去秘魯 庫斯科join tour 日日3點起身
不過都值得既

係比預期中辛苦,巴打去南美行唔行 w trek
唔行,我香港行山1-3個鐘就享受,3個鐘以上已經想喊
同埋行山好難做到享受身邊風景,多數一隻牛咁係咁向前沖,到休息點/山頂先會靜到個人
咁快
有冇去復活節島
我都覺得自己個行程太快
不過之後會放慢少少
冇去復活島,就咁停一停 Santiago 就嚟左呢度
睇字都FEEL到絲打完全唔ENJOY好想快D完
除左頭半日之外淨係覺得好辛苦
用咩機影,肉眼睇應該都好清
Sony A74 + 24mm F1.4
肉眼睇都好清,啲星星勁光勁大粒
第一次見啲星係咁光咁密
上年都去完,真係一世難忘
睇相San Pedro de Atacama 幾吸引
你落唔落玻利維亞?
去埋Puno 睇titicaca 囉
樓主係幾月去
我上年12月尾去個陣無雪
12月好似都係春天嚟

BTW 愈晏愈融雪會愈sin
所以早行應該好啲
W Trek - Day 5

最後一日,雖然話今日條路比較平坦,但都要行成廿幾公里

去嘅時候都還好,返黎嗰陣係靠我就行完啦嘅諗法完成

大部分時間都冇點留意其他野,淨係諗住要向前行。最後一日已經係强弩之末,一唔專心就會踩錯腳跟住就仆街

一直落微微雨連相都冇點影,得幾張相比大家睇

今日目的地係 Grey Glacier,好多人都話睇過 Perito Moreno 會覺得呢個冰川好渣,但我覺得意義唔同就算細都要見見佢

沿途會經過 Refugio Grey,行 O Trek 嘅人好似會喺度住一晚

終於到 Grey Glacier,難得週圍冇人我霸曬個地方

食完個包,返歸

返去嘅時候撞返嗰一家五口,佢地應該繼續行 O,當我同佢講我今日就完嘅時候佢恭喜我

其實呢幾日有好多熟悉嘅面孔,因為大家都係行同一條路,山上面見到食飯又見到,雖然冇點溝通但見到會打招呼。雖然辛苦,但同一時間有一大班人同我一齊辛苦緊令我覺得自己唔係獨自作戰。

返去中途又撞返 Meghan 同 Cort,佢地再留多一晚喺 Sector Grey 第二朝搭船近距離睇冰川。真係好,可以正式告個別

淨低嘅路我都慢慢行,反正唔趕時間。七個半鐘後,終於完成

呢幾日總共行左90.9公里,30個鐘,恭喜自己成功行完

今次體驗係好特別,我唔享受係一樣野,個環境其實好舒服,行山客都好有禮貌條徑非常乾淨,唔會有人大聲播歌同喧嘩就算好多時得一個人都覺得安全,香港我淨係敢一個人行啲旺角咁嘅山。

山就行完,架船位置有限,先到先得提早去排隊,比我排頭位

船終於到

再見 Torres del Paine,返 Puerto Natales

我承認我安排得太趕,之後嗰幾日攰到好彩冇病,跟住我會調整一下個步伐盡量 hea 啲

行山行程告一段落,直至秘魯先有山行
我都唔想我個南美遊記變左行山遊記。
咪前幾個禮拜去
我先秘魯,再去玻
嘩 我以為3月都重適宜行
但原來已咁大雪
洗咗幾錢?
都未去完點答你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞