[獨遊] 終於踏足南美洲

729 回覆
476 Like 11 Dislike
留名,樓主係秘魯有無坐飛機睇納斯卡線?
大陸D車宜家好靚
我早排去韶關, D長途車每個座位有感應, 冇戴安全帶的話, 會響
個時玩左7個月,只係無去烏拉圭巴拉圭 (圭亞那個三個地方其實唔係好算南美 )
都有諗過寫返個遊記,但因為太長時間,都唔知邊度開始講起
想睇
想睇
正,差不多成個南美玩曬
比人偷野唔好彩, 不過安全返黎就好
樓上有人話想睇,你可以考慮下
樓主巴士飛係現場買?
係,玻利維亞、秘魯全部巴士飛都係到左先買(除左 Nazca)。
你依家個人去到邊
危地馬拉
過兩日開始返學進修下啲西班牙文
危地馬拉啲物價真係高,尤其搭車好貴
chicken bus 係平但要不停轉車好唔方便
熱唔熱
還可以,20 - 28 度左右
你玩幾耐呀?一切小心呀
Day 31-33 - Arequipa & Colca Canyon

到左秘魯都好幾日,仲未習慣呢度啲物價同好明顯旅遊化好多(點知離開秘魯之後啲野仲貴,拍得住香港價錢好痴線

Arequipa 同 Sucre 一樣都被稱為白色城市,相比之下我鐘意 Sucre 有活力多啲

留左三日我嘅行程係比較休閒,一般隨便行下,最後一日先跟團去 Colca Canyon。

Arequipa 市中心同行遠少少都有免費嘅 Mirador,但我覺得都係 Sucre 靚啲

要唱錢的話,Arequipa 個匯率係最好,但我係一蚊都冇唱到(到 Cusco 之後超級後悔)。

Arequipa 信用卡好普遍,好多都可以碌卡,而且冇手續費( Cusco 好多收 5% 手續費)

Alpaca Mundo
一個賣貴價草泥馬產品嘅鋪頭

呢度仲有個免費嘅小型展覽同養左幾隻草泥馬雖然免費,但個展覽都做得幾精緻。

有好詳細介紹現存嘅4種草泥馬(幸運地我今次旅程4種都見曬),等我簡單介紹一下

Llama - 咁多種入面最大隻嘅一種,馬丘比丘見到嘅品種就係佢,多數用黎載物

Alpaca - 市面上最常見嘅草泥馬毛同草泥馬肉都係嚟自 Alpaca,而 baby alpaca (即係一隻草泥馬第一次收集嘅毛)據聞係最軟最舒服所以標榜 baby alpaca 會賣貴啲

Alpaca 有三種顏色

Guanaco - 主要分佈喺智利同阿根廷,去 Patagonia 好大機會會見到。個樣同 Vincuña 好似但大隻啲 (唯一影唔到相,因為每次見到都喺架車上面

Vincuña - 四種入面體積最細但最精貴,秘魯受保護動物。佢嘅毛長期被奢侈品牌訂購,所以就算喺秘魯都好難見到實物。我有次入左間又係賣貴價草泥馬衫嘅鋪頭有 Vincuña 賣,但誇張到要用個玻璃隔住,仲諗住摸下都摸唔到

收集左啲毛後處理同加工

用草泥馬毛編織

Monastario de Santa Catalina
以前係一個修道院,而家已經冇人住,入去純粹參觀下呢個幾靚嘅建築物。我對宗教唔太了解就唔打咁多字,比多啲圖大家睇就算

唔知點解好想食壽司,咁啱 hostel 隔離有間秘魯日本 fusion 菜,見 google 評分又 ok 就行左入去。

點講好,點解我所有食物都有舊 cream cheese 喺裡面一開始睇餐牌見到 crema de queso 以為有啲芝士醬但裡面全部一粒粒芝士

同意Sucre 比較有活力,同即使海拔比較高,但唔知點解比較舒服
野食方面就無計,一定秘魯呢邊好好多
Colca Canyon tour幾錢?
Colca Canyon
Cola Canyon 係全世界第二深嘅峽谷,要好好體驗呢個峽谷最好嘅方法係參加2日/3日行山團,由下向上再從上到下走,但呢個升降距離實在太大我考慮左幾個鐘就決定放棄,舒舒服服坐車算

去 Colca Canyon 朝早3點就出發,但搭車有多三個鐘瞓都唔算太辛苦

過左兩個星期,我覺得自己完全適應高海拔,一日內由3千米上5千米再上上落落都冇任何反應。除左行山特別喘氣外 頭疼缺氧嗰啲完全冇(反而我朋友到秘魯一直高反到走嗰日)。

除左開頭食左4日醫生開比我嘅高反藥,頭疼時啪粒止痛藥,飲下維他命 C 同 Coca 茶,我覺得自己適應非常良好

瞓瞓下被叫醒落車,架車放低左我地喺個火山觀景台(完全唔知有個咁嘅行程

望望下個火山爆發左(未到危地馬拉已經見到火山爆發),仲要噴左幾次都幾好彩

之後有個行程可以著當地衫影下相

當地人突然拉住啲團友影相喺度轉圈

開始見到峽谷

途經一個叫 Maca 嘅鎮,導遊會鼓勵團友同啲草泥馬影相,我偷拍左幾張

然後去睇秘魯其中一個神聖嘅動物,禿鷲 ( Condor )。喺秘魯會成日見到 Condor + Puma + Snake 呢個組合,因為呢三個動物代表左印加文化嘅三個世界,大自然 + 現實世界 + 死後世界。

導遊話我地唔係睇禿鷲嘅季節,但去到都見到成7隻

飛得太快,我個相機對唔到焦

之後又去左另一個 Mirador

導遊話好多時呢度嘅人會攞三塊 Coca 葉向大自然許願,好似咁

中間仲有幾個行程,浸溫泉,玩 zipline,睇草泥馬。溫泉同 zipline 要另外收費,我冇興趣就冇玩。呢個一日團我直接喺 hostel 報, 75 sol 包兩餐好抵玩。

玩左15個鐘終於返到 hostel,收拾完行李就去巴士站搭車去 Cusco。

唔同巴士公司啲 style 都好唔同。遲15-30分鐘好正常,但今次15分鐘前已經催我上車
75 sol
咁平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞