[獨遊] 終於踏足南美洲

477 回覆
347 Like 6 Dislike
喺玻利維亞留左個幾星期
而家人在秘魯覺得啲野好貴
冇去 Potosí,下一站 Sucre
照睇南美地方大多數危險,啲政府作風同亞洲某啲地方比一樣黐線
好撚多個國家貪污好撚勁好撚多個國家比黑社會控制住咁濟
Potosí join咗個tour一生難忘
咩tour
係咪去睇礦場?
本身有打算去 Potosí 但時間夾唔到
就咁撘車經過左個城市
係 真係好正 要擒高擒低 有度仲要爬

仲有同啲礦工吹水
Mine tour
Day 22 - 24 - Sucre

玻利維亞有兩個首都,Sucre 係名義上嘅首度,但 La Paz 先係玻利維亞嘅政治中心

Uyuni 去 Sucre 搭過夜巴士8個鐘度就到,嚟南美洲咁耐第一次搭呢啲大巴

個位好闊落,可以挨到好後

架大巴好似有啲問題,出車冇耐突然停左陣,個司機又開又熄最終開到車。一路瞓一路 feel 到架車停下開下,但好似不大問題我就繼續瞓

瞓瞓下聽到好多人係度嘈,架車突然 chok 左下之後架車啲人就嘈住要落車

人落我又落,唔知發生咩事,個人仲未瞓醒

喺條公路等左20分鐘後黎左另一架車接走啲人,咁我又上返車

3個幾鐘後終於到 Sucre

大巴站離市中心都幾遠,唔想撘的士就攞住啲行李行左9個字

因為星期日找換店冇開我喺 ATM 㩒左幾百 BOB,睇下個匯率好唔好,㩒錢嗰時冇話我知幾錢手續費。過兩日睇返,屌佢收我成一百港紙手續費之後都係乖乖唱錢算

關於唱錢呢樣野,我又係勁水魚。我喺 Sucre 撞到兩個中國人,傾傾下先知原來唱錢都有得講價。我好天真以為個牌寫幾錢就幾錢,佢地都唱 1 USD = 8.3 BOB,我得 7,唔好好似我咁蠢

Sucre 係一個好靚嘅地方,啲建築大部分都白色個頂橙色,我覺得係暫時去過最靚嘅南美城市

除左靚之外,嚟度另一樣出名嘅就係‘讀西班牙文,之前3日2夜團加拿大夫婦都喺度留兩個星期讀書,可惜我冇撞到佢地。我 hostel 同房 3 個澳洲人都喺度讀書,成日喺房度溫書好勤力

我又唔係讀書,所以喺度隨便逛

La Recoleta 係山上面一個類似廣場/觀景台嘅地方,係可以望到成個城市但好多草遮住

Convento de San Felipe Neri 一定一定要去!
佢淨係開晏晝,要比十幾蚊入場費但好值得,行上最高嗰層去可以俯覽成個城市

Mercado Central
大部分中央市場都成為左我嘅飯堂
下層街市上層餐廳,裡面好乾淨,同埋啲檔主全部都著住個圍裙,一眼就睇得出佢係客人定員工

一路行一路會比人 sell 野,我經過啲果汁檔比人招手就過左去,買左杯釋迦果汁 8 bob,有時整多左會免費添比你。可以揀加水或加奶,加糖或唔加,我冇落糖都幾好飲

我仲試左個玻利維亞名物 Salteña,麻麻地覺得又油又乾

之前撞嗰兩個中國人話有間幾靚嘅 cafe,Cafe Mirador San Miguel

離開嗰日有好多時間就去 hea 陣。除非好鐘意打卡如果唔係唔太需要去,同埋14 bob 杯咖啡好明顯偏貴

呢度有公共交通工具,但就好似香港啲紅 van 唔係本地人真係唔識搭。我見啲人都係企喺街邊等,等到架車就招手

唔知南美係咪會買啲舊日本車定點,有時見到個車身貼住同呢度好唔夾嘅日本字

Sucre 仲有好幾個博物館,我本來想去 Casa de la Libertad 睇下玻利維亞嘅歷史,上網見到有英文 tour 。但去到我問左兩次唔同人都話淨係得西文,所以最後冇入到去

趁仲天光就孭埋啲行李行去巴士站,行斜路好累

夜晚搭車去 La Paz,上車前會要你比 2 bob 嘅稅

十一個鐘後 La Paz 見
我都岩岩行完w trek 同el chalten
W trekking 由西到東 不過我係行5日

記得係refugio grey到可以放低個袋之後行遠多少少去兩條suspension bridge到睇下 來回大概2.5-3個鐘

其實w trek成程風景都唔錯 如果東行向西 應該都唔會話上完torres del Paine就覺得其他唔靚

支持樓主!

幾年前淨係去過十幾日已經覺得好難忘
多謝資訊!830歐呢個價都可接受範圍
想問你係喺邊度搵嘅agent ?
我都幾鍾意 西班牙語系嘅國家
我都諗住學西班牙文為左去呢啲國家
啱啱睇咗樓主講嗰間要成1600usd
可能因為夏天
男定女?有冇治安問題?
冇呀,我都係求其喺十月揀個日子出黎就見到全包係呢個價
真係比左 1600
不過比左嘅錢就唔再諗
唯有喺其他地方慳啲洗
咁好似淨係上mirador las torres base 抵d
好精彩 多謝分享。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞