[獨遊] 終於踏足南美洲

477 回覆
347 Like 6 Dislike
BA 治安麻麻
local 揹背囊會用鎖鎖住拉縺個位
點解最重要既巴西反而唔去
人各有志
Buenos Aires - Day 2
今日 book 左間我都幾期待嘅餐廳,FOGÓN 。Tasting menu 平時食好貴所以我從來都不大興趣,但佢先60美金唔係唔屌呀

等開門中

呢間我係提早幾星期 book,平日嘅話應該早少少訂位就有,星期六日可能要再早啲訂。午餐同晚餐其實食一樣嘅野但晚餐係貴啲。

餐廳12點半開門淨係做一輪,一次可以坐24個人。所有人圍住個烤爐,訂枱嗰時好似會問你邊度人,英文人坐埋一堆啲職員會同你講返你識聽嘅話。

今餐有九道菜,可以加 wine pairing,我唔飲酒就冇要,但隔離啲鬼佬係勁讚啲酒

上每道菜之前,職員都會介紹下個菜嘅特色,酒都一樣會介紹返每枝酒。基於佢嗰頭講完我轉個頭就唔記得,我 po 多啲相比大家睇就算。

啱啱講過餐廳係會將啱 channel 嘅人放埋一齊,我隔離有對英國夫婦,夫婦再隔離坐左幾個美國佬,佢地勁啱傾,我毒 L就坐埋一邊冇加入食到一半左右,佢地覺得要關心下我呢個毒 L 就尷尬地吹左陣水

呢餐真係好滿足 服務非常好,食物非常出色,加埋個價錢真係冇得輸。香港食一餐咁嘅起碼兩千幾三千,wine pairing 唔記得加幾多但都唔會貴。

用返類似餐廳比較,尋晚 Don Julio 就咁一個主菜唔包 side 都差唔多價錢。所以我真心推薦呢間豪完兩日跟住我要食草,明明比自己一日食飯嘅 budget 係百四,咁就食左1千但我覺得係 Fogón 係好值得,Don Julio 呢個價錢應該有更好嘅選擇。

餐飯食左三個半鐘(我以為頂盡兩個鐘),所以食完都四點,返 hostel 前去 Teatro Colón 佢都差唔多關門,影左幾張相就算。

第二日朝早4點半機去 El Calafate,我唔想凌晨出門口就早一晚去機場等。

落巴士後見到個海,點解個海會係啡色

搵個靚位瞓下覺
正常旅遊保,冇買人壽
我今日就離開 BA啦,BA 算係一個中轉站,隨便行下冇特別地方去,當休息兩日。
關於治安,我覺得鋪頭開門嘅時候還好。啲鋪一落閘就見到週街流浪漢,我都係盡量行大路多人嘅地方。日頭搭公共交通工具,入夜我就搭 uber。
係窩,等巴打南極+奧運遊記
可惜 BA好大
值得去既地方好多
覺得去地球嘅另一邊獨遊係一件好浪漫嘅事。
BA淨係留兩日?第二日間餐廳食物睇落好精緻,其實可以悠閒咁坐成個下晝食一餐飯都係好幸福嘅一件事。尤其香港d餐廳成日限時,位又迫,好似連喘息嘅空間都無。
我都驚比人搶野偷野,希望你冇事
因為冇興趣
唔係, 我指嘅係喺當地學西班牙文,你係咪喺個邊學,定係本身識
留名先 , 我都 plan 緊6月自己去秘魯 , 好擔心治安問題
南美果幾個出名學西文既城市 google搵就有好多彈出黎,一星期唔包住好似都係千幾蚊,如果住當地果d 聽聞好伏,中介食太多錢
明白,多謝巴打
我有諗過架,但諗起 坐定定幾粒鐘學習
咁樣飛阿根廷機票幾錢?
支持
秘魯治安唔差嫁...你去d遊客區同小心d 玻利維亞人就得, 而且本地人仲好好人添
El Calafate 加 Chalten 同 百內?
岩岩去完 d景真係正到
極後悔冇係chalten留多幾日

Patagonia真係一生人一定要去一次
係呀,準備去,希望好天啦
我係會去 Guatemala上西班牙文堂,希望唔會中伏啦
來回機票萬二左右
岩岩去完
去左Arequipa同Cusco
我覺得遊客區治安仲好過美國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞