[獨遊] 終於踏足南美洲

477 回覆
347 Like 6 Dislike
天空之鏡、草泥馬
我一個人行山唔覺得悶
我好適合獨遊
千幾港幣 一日 ,我呢啲窮撚覺得貴
我都係去大陸玩 hiking camp tour 算,佢三、兩百 一日
如果自己帶晒所有野 其實唔貴
但會重到癲
我係本身喱個行程冇預到會行w trek
加上自己冇係咁凍既地方露營既經驗
所以先pay to win
靚到呢
我都搞唔掂重裝露營、行山
我都中意輕裝行山多過苦行僧咁
利申:行過ebc同kilimanjaro 但有porter
strong post LM
絲打個時點去?
幾年前去南美由El Calafate 坐大巴去Bariloche,因為要坐24個鐘,於是中途停過一條近邊境既村兩晚,但唔記得係個段時間無團去呢個教堂定我覺得太貴
於是揀左去阿根廷個邊有個史前洞穴,如果有機會再去南美,就係補返晒呢D遺憾
我El Chalten北上去一個邊境鎮Los Antiguos
其實同去Bariloche d 人同一架車
我早落車咁解

再由小鎮步行/順風車過境去智利既Chile Chico
個到有小巴去Puerto Rio Tranquilo
只係小巴貌似無乜schedule 要去到問

去到Puerto Rio Tranquilo 就有boat tour去

你去嗰個係有手印嗰個洞穴?我記得都好難去
我就係去史前人手印嗰個洞穴,到步既第二日
因為去到Los Antiguos當日既中午去到Chile Chico,但好似你咁講,去到Puerto Rio Tranquilo 玩埋再返Los Antiguos 就未必夠時間了
笑了
真係好窮嘅話
本身都唔會揀阿根廷旅行喇

講真即使我黎緊去 都唔係特別覺得patagonia值依個價錢
同一個價錢亞洲豪玩一樣嘅體驗都得
但去到 又付擔到 就費時諗了
巴打有冇推薦
我日日都係食呢度嘅常餐
一係就跟團包嘅餐
都冇入過間好少少啲嘅餐廳
老實我當年都係食常餐多,同Chifa
如果你係Lima 或者 Cusco,應該唔少高級餐廳,入去是但叫個Ceviche 應該都好爽
利馬有兩間餐廳係world top 50 best restaurant 入面
一間central (top 1) 一間maido (top6)
睇你信唔信
我自己book唔到central 但maido walk in成功
唔差但值唔值899 sol就
我通常day tour後都係問導遊佢地自己會食乜野餐廳
大部分冇伏 但唔會話好好味

玩雪山, 亞洲好多選擇, 更好性價比
當地既 local tour 真係好貴. 平均 HK$1.5 K-2.x K 一日
對於香港人, 機票貴、機程長又係另外兩個問題
去秘魯囉
唔計馬丘比丘,好多day tour都係300-400蚊港紙一日,講緊係GetYourGuide 度報,如果去到先報可能仲平啲
冇錢食 fine dine 啦
本身都諗過去 Maido
但見到價錢就放棄左

我都係隨便走入啲餐廳
睇下自己有冇運
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞